MINSK - Bondscoach Dick Advocaat van het Nederlands voetbalelftal kan zaterdagavond tijdens de uitwedstrijd in de EK-kwalificatie tegen Wit-Rusland gewoon over Phillip Cocu beschikken. De middenvelder van Barcelona is hersteld van een blessure aan zijn rechterknie en werkte vrijdagavond zonder problemen de laatste training voor het duel in Minsk af.

Voor Fernando Ricksen komt de vijfde wedstrijd in de EK-kwalificatie te vroeg. De rechtsback van Glasgow Rangers heeft nog steeds last van zijn hamstring. Hij kon opnieuw niet met de selectie meetrainen en beperkte zich tot enkele lichte loopoefeningen. Michael Reiziger is de logische vervanger van Ricksen.

Slopend

Ook op de laatste dag van de voorbereiding voor de uitwedstrijd met Wit-Rusland maakte bondscoach Dick Advocaat een gedreven indruk. De oefenmeester beseft als geen ander dat zijn internationals een lang en slopend seizoen bijna hebben afgesloten.

De oefenmeester liet in de aanloop van de krachtmeting dan ook geen kans onbenut om het belang van het duel te onderstrepen. Hij riep de meeste spelers al op maandag in plaats van woensdag bij elkaar. Daarnaast repte de bondscoach veelvuldig over de gelukkige overwinning bij Moldavië (1-2).

Misstap

In de race met Tsjechië om de eerste plaats in groep 3 van de EK-kwalificatie kan het Nederlands elftal zich op bezoek bij Wit-Rusland geen misstap veroorloven. De tegenstander van zaterdag in het stadion van Minsk is na drie nederlagen in vier kwalificatieduels weliswaar nagenoeg uitgeschakeld. Maar Advocaat heeft ook begrepen dat Wit-Rusland de stunt van acht jaar geleden tegen Oranje (1-0) graag wil herhalen.

Gesteund door een serie van acht overwinningen en twee gelijke spelen laat Advocaat zijn ploeg opnieuw in het inmiddels vertrouwde systeem met vier middenvelders en twee spitsen spelen. Clarence Seedorf is de buitenste middenvelder op rechts. Advocaat wilde niet zeggen of hij Marc Overmars of Boudewijn Zenden op de linkerflank laat beginnen. "Dat moet je maar afwachten."

Vermoedelijke opstelling Nederland:
Van der Sar;
Reiziger, Stam, Frank de Boer en Van Bronckhorst;
Seedorf, van Bommel, Cocu en Zenden (Overmars);
Kluivert en Van Nistelrooij.