ALKMAAR - AZ gaat nieuwe wegen bewandelen om de begroting voor het komend seizoen sluitend te krijgen. Een loonoffer van de spelers is van de baan. Niet omdat de club het geld niet meer nodig zou hebben, maar omdat de vrijwillige bijdrage van de selectie zo laag is dat het geen zoden aan de dijk zet.

De Alkmaarse voetbalclub had de spelers gevraagd om het volgend seizoen 30 procent salaris in te leveren. Het loonoffer was onderdeel van de strategie om het verwachte exploitatietekort van ,5 miljoen euro te dekken. Ook een bijdrage van de sponsors en een overbruggingskrediet van de gemeente waren nodig.

Salaris

De spelers bleken bereid om slechts enkele procenten van hun salaris in te leveren, maakte AZ vrijdag bekend. Te weinig om de begroting solide aan te passen. Vandaar dat AZ heeft besloten het geldtekort op andere manieren weg te werken. Daarbij speelt een belangrijke rol dat de gemeente geen overbruggingskrediet van 4 miljoen euro aan de club zal verstrekken, maar hulp biedt in de vorm van een voorfinanciering van het nieuwe stadion KooimeerPlaza.

De nieuwe strategie kan ook de spelers nog raken. "Dit kan inhouden dat er spelers naar een andere werkgever mogen uitkijken. Een voorbode hiervan vormen reeds ontbonden contracten (Robin Bakker, Erik Homan) en het verhuren van spelers (Jannes Wolters, Joost Volmer)", aldus AZ in een verklaring.