ALPHEN AAN DEN RIJN - Tennisclub Tean van Martin Verkerk maakt zich vrijdag op voor de halve finale van hun held vrijdagmiddag op Roland Garros in Parijs. Naar verwachting zullen ongeveer duizend aanhangers vanaf de banen 4, 5, 6 en 7 van het complex naar de wedstrijd kijken op een groot mobiel tv-scherm dat op vier parkeerplaatsen is neergezet. Er zijn 300 stoelen uitgezet. De rest moet staan.

De club heeft hoge verwachtingen van de opkomst. "Dinsdag, bij de kwartfinale tussen Martin en Moya zaten hier al honderd man in de kantine. En dat op een dinsdag, vroeg in de middag. Nu met de halve finale tussen Martin en Guillermo Coria op een mooie vrijdagmiddag én buiten, moeten de banen vol lopen", aldus de beheerder van Baan 13, het clubhuis van Tean. Dankzij een sponsor kon een vrachtwagen met het scherm van dertig vierkante meter worden neergezet.

Gemeente

De gemeente Alphen aan den Rijn is inmiddels druk bezig met de voorbereiding van een huldiging. Ook als Verkerk in de halve finale sneuvelt, vindt die maandagavond plaats. De sportheld zal bij zijn ouderlijke woning in de Ridderbuurt in een open wagen worden opgehaald voor een korte rijtoer door het centrum naar het oude stadhuis in het Burgemeester Visserpark. Wat hem daar staat te wachten is nog niet bekend.

Een eerste titel naar aanleiding van zijn verrichtingen van de afgelopen dagen heeft Verkerk inmiddels ook al binnen. Maandag droeg het bestuur van de tennisclub hem voor als erelid. Verkerk is vanaf zijn twaalfde lid. In de algemene ledenvergadering in december valt hierover een definitieve beslissing.

De regionale krant Rijn en Gouwe sloeg vrijdag ook een goede slag in de Verkerk-hype. De ochtendkrant pakte flink uit met drie speciale advertentiepagina's. De helft van de opbrengst daarvan gaat naar een goed doel dat Martin Verkerk bij thuiskomst mag bepalen.

De fans krijgen bij het kijken naar de wedstrijd vrijdagmiddag waarschijnlijk nog andere Alphenaren te zien. Onder anderen de wethouders van sport en financiën zitten op de tribune. Mocht Verkerk in de finale komen, dan komt er een kaartje voor burgemeester Schoof.