PARIJS - Kim Clijsters heeft voor de tweede keer in haar loopbaan de finale van Roland Garros bereikt. De Belgische tennisster was in de halve eindstrijd met 7-5 6-1 te sterk voor de Russsische Nadia Petrova.

De magical mystery tour van Serena Williams is afgelopen. Justine Henin maakte er donderdag in Parijs in de halve finales een einde aan. Williams begon vorig jaar op Roland Garros aan een magische reeks, die leidde tot vier grand slamzeges op rij en 33 overwinningen.

In de 34e werd ze het slachtoffer van de kleine, onverschrokken tennisspeelster uit Rochefort in de Ardennen en het vijandige en haatdragende Franse publiek, 2-6 6-4 5-7.

Shock

Williams had vrede met de nederlaag. "Justine verdiende de overwinning. Ze speelde beter." Ze was geshockeerd door de houding van het Franse publiek. "Ik speelde tegen twee tegenstanders. Dat was er een te veel. Het was moeilijk voor mij", bekende ze.

Vechten

Williams raakte geëmotioneerd en kon haar tranen niet bedwingen. "Dit is het verhaal van mijn leven. We moeten altijd vechten, elke dag vechten tegen vooroordelen." De jongste Williams kon geen reden verzinnen waarom de Fransen zich tegen haar keerden. "Vanaf het eerste punt waren ze voor Justine. Ik begrijp dat ze voor de underdog kiezen, maar ik voelde zo iets als haat. Ik werd er bij vlagen bang van."

Gevraagd naar een mogelijk antigif antwoordde ze 'keep smiling'. Blijven lachen, maar donderdag stond er een grimlach op haar gezicht. "Ik huil normaal niet zo snel", snikte ze. "Dit was erg, heel erg."

Henin

De Fransen kozen op het afgeladen centre court (15.109) vanaf de eerste bal voor Henin. Scandeerden haar naam Justine, Justine. Elke afzwaaier van Williams werd met gejubel begroet, elke dubbele fout met handgeklap begeleid. Een winner kreeg een schamel applaus en soms een fluitconcert, een winner van Henin een ovatie. "Ik vond het een geweldige atmosfeer", gaf Henin na haar zege aan. "Ze waren af en toe wel erg tegen Williams, maar ik was blij dat ze voor mij kozen."

Clijsters

Door de overwinning van Henin en die van Kim Clijsters eerder op de dag op Nadia Petrova (7-5 6-1) is de vrouwenfinale zaterdag op Roland Garros een Belgisch onderonsje tussen twee vriendinnen. Voor het eerst sinds de Australian Open 2002 staat er geen Williams (Serena of Venus) in de finale van een grand slam.

Clijsters, tweede geplaatst, stond in Parijs eerder in de eindstrijd. In 2001 verloor ze met -10 in de meeslepende derde set, de langste ooit op Roland Garros, van Jennifer Capriati.

Clijsters (19) bereikte de eindstrijd over de rug van Nadia Petrova, de pupil van Glenn Schaap. De Russin, 76e van de wereld, verwierf in de eerste set op 5-4 een setpunt die door Clijsters via de netrand met veel fortuin werd geneutraliseerd.

Petrova

Petrova, die op haar elfde naar Egypte emigreerde, raakte door de tegenslag uit haar evenwicht. De dochter van een kogelslingeraar en een hardloopster (brons op de 4x400 meter in Montreal 1976) kon de tempoversnelling van Clijsters niet volgen. Door haar prestaties op Roland Garros keerde ze terug in de topdertig van de wereld.

Clijsters blijft nummer twee van de wereld, ook als ze de grand slam aan de Porte van d'Auteuil op haar Vlaamse naam brengt. Henin stijgt een plaats, van vier naar drie, ongeacht de uitslag van de finale. Ze passeert Venus Williams die in de vierde ronde werd uitgeschakeld.

Serena blijft aanvoerster, ondanks haar derde nederlaag in dit jaar. Ze verloor van Mauresmo in Rome en leed de tweede nederlaag tegen Henin. Op het groene gravel van Charleston was de Waalse (20) haar opponente ook al de baas. In een normale wedstrijd met sportief publiek.