MAASTRICHT - De gemeente Maastricht heeft 1 miljoen gulden overgemaakt naar voetbalclub MVV. Overleg met het ministerie van Binnenlandse Zaken moet leren of de Europese Unie de betaling accepteert.

Dinsdag besloot de gemeenteraad van Maastricht de plaatselijke voetbaltrots van de ondergang te redden met een subsidie van 2 miljoen gulden en een borgstelling van nog eens 3 miljoen. Het tweede deel van de subsidie zal worden verstrekt in juli volgend jaar, zodra de ondernemers uit stad en regio hun bijdrage van 2 miljoen hebben geleverd.

De gemeente had over het hoofd gezien dat een schenking van meer dan 100.000 euro volgens de Europese regelgeving twee maanden tevoren aan de Europese Commissie moet worden gemeld. Door de dreiging van het intrekken van de proflicentie van MVV was echter geen tijd te verliezen. "Wij willen de patiënt niet laten overlijden", zei een woordvoerster van de gemeente vrijdag.

Europese Unie

In samenspraak met Binnenlandse Zaken besloot de gemeente vooruit te lopen op de Europese goedkeuring. "MVV kon niet wachten", luidt het standpunt van de gemeente. "De Europese Unie beschouwt een betaaldvoetbalclub als een onderneming, voor Maastricht betekent MVV meer dan dat. Er is ook sprake van een sociale en recreatieve betekenis, waarbij door het handhaven van betaald voetbal de jongeren in onze stad meer perspectief wordt geboden."

De Vries

Minister De Vries van Binnenlandse Zaken heeft het college van burgemeester en wethouders van Maastricht vrijdag geschreven dat het risico dat de Europese Commissie de steun niet goedkeurt de verantwoordelijkheid van de stad blijft. De minister heeft er begrip voor dat Maastricht niet heeft gewacht met toestemming omdat MVV anders onmiddellijk failliet zou zijn.

/DOSSIEREredivisie