AMSTERDAM - Niet Ajax maar FC Twente speelt volgend seizoen in de voorronde van de Champions League. De club uit Enschede bleef zondag na een moeizame eerste helft uiteindelijk fier overeind in de Arena (0-0).

Het doelpuntloze gelijke spel was, door de winst in het eerste duel (2-1), een prachtige beloning voor een seizoen dat eigenlijk al geslaagd was.

FC Twente, vierde in de reguliere competitie, vermaakte de achterban dit voetbaljaar met prachtig voetbal. Enschede en omstreken waren al heel tevreden met deelname aan Europees voetbal. De ticket voor de voorronde van de Champions League maakte het sprookje alleen maar mooier.

Nederlaag

Voor Ajax betekende de nederlaag over twee duels een passend einde van een seizoen waarin bijna alles fout ging. De club miste de landstitel en werd uitgeschakeld in de nationale beker. Ajax nam ook afscheid van sterspeler Wesley Sneijder, aanvoerder Jaap Stam, trainer Henk ten Cate, het voltallige bestuur en de algemeen en technisch directeur.

Ajax had de enorme premies van de Champions League niet alleen nodig om de begroting van 65 miljoen euro sluitend te maken. De Amsterdammers konden het ticket voor het voorportaal van de belangrijkste clubcompetitie ook goed gebruiken tijdens de besprekingen met mogelijke versterkingen.

Van Basten

Ook om die reden waren toekomstig trainer Marco van Basten samen met zijn assistenten John van 't Schip en Rob Witschge aandachtige toeschouwers in de nagenoeg volle Arena. De nieuwe technische staf van Ajax heeft bedongen dat het de selectie komende zomer voor een substantieel bedrag mag versterken. Echte toppers willen namelijk in de Champions League voetballen.

Klaas-Jan Huntelaar is ook zo'n voetballer die snakt naar weerstand op het allerhoogste niveau. De topschutter was in de aanloop van het duel met FC Twente onbedoeld hoofdrolspeler in een relletje omdat scheidsrechtersbaas Jaap Uilenberg hem als "vervuiler van het voetbal" had betiteld.

Vink

Alle ogen in de Arena waren daarom ook gericht op Pieter Vink. De enige Nederlandse scheidsrechter op het EK bleek goed bestand tegen de druk. Hij floot consequent en zat overal steeds bovenop.

Slijngaard

Ajax begon het beslissende duel met de jeugdspelers Donovan Slijngard en Jeffrey Sarpong op de linkerflank. Ze dankten het basisoptreden aan de afwezigheid van de verdedigers. Thomas Vermaelen, Urby Emanuelson, Jan Vertonghen, Jeffrey van der Wiel en Sammy Kuffour.

Ajax begon scherp aan het duel en vooral Edgar Davids en Gabri voorkwamen dat het veel geroemde middenveld van FC Twente aan combinatievoetbal toekwam. Gesteund door de winst in de eerste wedstrijd leunde FC Twente achterover en gokte het op een goeduitgevoerde snelle counter.

Doelkans

Ajax, dat FC Twente in de eerste helft voortdurend onder druk zette, kreeg in de eerste helft slechts een goede doelkans. Luis Suarez schoot op aangeven van Edgar Davids net naast. FC Twente bracht doelman Maarten Stekelenburg pas na rust in gevaar. Ajax ging meer en meer op zoek naar een doelpunt maar gaf daardoor ook veel ruimte weg.

Youssouf Hersi, gevormd in de jeugdopleiding van Ajax, kreeg in het eerste kwartier van de tweede helft maar liefst drie uitstekende doelkansen. Tot grote opluchting van heel Ajax schoot de middenvelder twee keer naast en kopte hij eenmaal over.

Trainer Adrie Koster gokte met het inbrengen van breekijzer Ismael Urzaiz, Dennis Rommedahl en Siem de Jong op een tactiek van alles en niets. Het werd uiteindelijk niets, zodat het heel stil werd in Amsterdam.

ZIE OOK:

‘Koster toch Champions League in’
Wielaert en Braafheid niet naar Peking
Enschede viert feest

FC Twente - Ajax