HEERENVEEN - Geplaatst, weinig nieuws, einde verhaal. Erben Wennemars was duidelijk, vrijdagavond na de 500 meter mannen. Hij was derde geworden en rekent daarmee op een startbewijs voor de Olympische Spelen. Ongetwijfeld zal de sprinter van Spaar Select zondagavond worden aangewezen. Jan Bos, de winnaar van vrijdag, en nummer twee Gerard van Velde zijn al zeker van een optreden in Salt Lake City.

Bas Brusche, ploeggenoot van Wennemars, is met zijn vierde plaats de eerst aangewezene om de vierde startplaats op te vullen. Dat kan alleen als NOCNSF besluit daadwerkelijk vier schaatsers af te vaardigen. Of dat ook gebeurt is nog maar de vraag. De sportkoepel wenst alleen mensen aan de start die kans maken op een klassering in de top. Dat heeft Brusche tot nu toe niet bewezen.

Romme

Desondanks lijken zijn kansen groter dan die van Gianni Romme op de vijf kilometer. En dat had vooraf niemand verwacht. Ook vrijdag bleef het raadsel rond het falen van Romme onopgelost. Jan Bos, zelf voormalig rijder van Spaar Select, was de eerste die in het openbaar inging op het slechte schaatsen van de tweevoudig olympisch kampioen.

Bos

Bos herkent zichzelf in Romme. "Bij mij was na een paar jaar de chemie met Peter Mueller verdwenen. Ik denk dat dat ook bij Gianni het geval is. De formule van Peter werkt een jaar of drie. Dan zegt-ie dat je records rijdt, en dat geloof je. Maar als je op een gegeven moment niet lekker bent, en hij blijft dat maar herhalen en hij blijft pushen, dan denk je: ga weg, ik kan gewoon niet beter. Daarom ben ik toen ook vertrokken. Je schaatst voor jezelf en niet voor je trainer."

Inbreng

Bos, inmiddels naar tevredenheid schaatsend bij DSB, vermoedt dat Romme onvoldoende eigen inbreng heeft bij Spaar Select. "Ik denk dat het eenrichtingsverkeer is. Ik zou Gianni adviseren om zelf dingen aan te dragen, zichzelf te ontwikkelen. Als daar geen ruimte voor is, dan moet 'ie wegwezen. Ik denk ook dat er bij die ploeg eilandjes bestaan, dat het niet de sterke eenheid is van vroeger. Daarbij heb je in een team een rustgevende factor nodig. Ik weet niet of Gianni die wel heeft. Rust is heel belangrijk. Gianni moet zich niet gek laten maken."

Balen

Bos ziet parallellen met zichzelf, een paar jaar terug. "Je krijgt er de balen van als je steeds wordt gepusht terwijl je gewoon niet beter kan. Ik vind het zonde dat Gianni donderdag zo'n race heeft gereden. Dat had niet gehoeven, als hij mentaal voor zichzelf gekozen had. Hij had er gewoon moeten staan."

Tien kilometer

"Of hij de tien kilometer wel goed kan schaatsen? Het goede gevoel kan er zo maar weer zijn, al acht ik die kans niet erg groot. Ik heb het gevoel dat Gianni ook fysiek niet goed in elkaar steekt. Het zou mij niet verbazen als daar binnenkort de bom barst. Dat gebeurt als mensen slecht schaatsen, en dat is al een tijdje het geval."

/DOSSIERSchaatsen