KRONACH - De Nederlandse wielrenner Gerben Löwik heeft woensdag de tweede etappe van de Ronde van Duitsland op zijn naam geschreven. De renner van BankGiroLoterij klopte na 183,4 kilometer (tussen Altenburg en Kronach) zijn Zwitserse vluchtgezel Grégory Rast in de spurt.

Het duo was al na veertig kilometer uit het peloton ontsnapt en behield op de streep ruim twee minuten voorsprong op een groep achtervolgers. Rast nam de leiding in het algemeen klassement over de Duitser Erik Zabel.

Löwik en Rast waren aanvankelijk nog in het gezelschap van de Duitser Roberto Lochowski. Het trio merkte dat de grote meute weinig zin had om flink door te trappen en nam een maximale voorsprong van 15 minuten. In de slotfase maakte het peloton vaart, maar de koplopers voelden zich nooit bedreigd.

Leiderstrui

Wel moest Lochowski lossen, waardoor Löwik en Rast onderling voor de ritzege mochten strijden. De coureurs verdeelden de prijzen netjes: Löwik het dagsucces, Rast de leiderstrui.

De Ronde van Duitsland wordt overschaduwd door het overlijden van de Franse wielrenner Fabrice Salanson. De coureur van Brioches La Boulangère, die aan de etappekoers zou deelnemen, stierf in de nacht van maandag op dinsdag in een hotelkamer in Dresden. Uit laboratoriumonderzoek is inmiddels gebleken dat Salanson dopingvrij was. De doodsoorzaak moet blijken uit een autopsie. Daarvan zijn de resultaten nog niet bekend.