AMSTERDAM - Met een oefenwedstrijdje tegen een veredeld tweede elftal van Ajax in het Olympisch stadion vervolgde het Nederlands voetbalelftal woensdag de voorbereiding op het EK-kwalificatieduel bij Wit-Rusland. Voor het eerst deze week kon Dick Advocaat nagenoeg alle spelers aan het werk zien. Erger dan het uiteindelijke resultaat (1-1) vond de bondscoach de knieblessure van Phillip Cocu.

De middenvelder van Barcelona bleef net als de lichtgeblesseerde Fernando Ricksen tijdens het partijtje over twee keer dertig minuten aan de kant. Cocu heeft vocht in zijn knie en weet waarschijnlijk pas vlak voor het duel van zaterdag of hij kan spelen. "Met mijn meniscus of kraakbeen is gelukkig niets aan de hand. Maar mijn knie is nog wel dik en stijf. Afwachten dus."

Cocu

Bij absentie van de geblesseerde linksbenige middenvelders Cocu en Edgar Davids vormde Rafael van der Vaart tijdens het trainingspartijtje tegen Ajax samen met Mark van Bommel het centrale koppel van het Nederlands elftal. Edwin van der Sar stond in het doel. Frank de Boer en Jaap Stam begonnen zoals vanouds centraal in de verdediging. In de aanval genoten Ruud van Nistelrooij en Kluivert opnieuw de voorkeur boven Roy Makaay.

Flanken

Dick Advocaat had tijdens de wedstrijd met Ajax weinig oog voor zijn vaste kern. De aandacht van de bondscoach ging vooral uit naar de flanken. "De combinatie tussen vleugelverdediger en vleugelaanvaller moest beter. Wat dat betreft was deze wedstrijd heel leerzaam. Ik vond het goed gaan."

Overmars

Advocaat begon op links met Giovanni van Bronckhorst en Boudewijn Zenden. Bij afwezigheid van de licht aan zijn hamstring geblesseerde Ricksen vormden Michael Reiziger en Clarence Seedorf een koppel op rechts. Marc Overmars maakte pas na rust als invaller van Seedorf zijn opwachting. "Maar Marc kan natuurlijk ook links uit de voeten", aldus Advocaat.

Trainer Ronald Koeman vulde het tweede team van Ajax voor het duel met Oranje aan met Steven Pienaar, Andy van der Meyde, Maxwell en Witschge. De laatstgenoemde speelde zijn allerlaatste wedstrijd in het shirt van Ajax. Het meespelen Van der Meyde was ook bijzonder. De speler meldde zich voor de derde keer in negen maanden af voor Oranje. Zijn vrouw staat op het punt te bevallen.

Van der Gun

Van der Meyde leidde de openingstreffer van de bij Ajax teruggekeerde Cedric van der Gun in. Giovanni van Bronckhorst maakte gelijk. Advocaat vond het allemaal wel best. "De vleugelspelers functioneerden goed", meende hij. Daarbij heeft de bondscoach niet het idee dat zijn spelers na een lang en slopend seizoen al met hun hoofd bij hun naderende vakantie zijn.

"Nee, volgens mij is iedereen ervan doordrongen dat we bij Wit-Rusland geen fout mogen maken. Maar dat dacht ik tegen Moldavië ook. Daar hebben we echter heel slecht gespeeld. Tijdens de oefenwedstrijd tegen Portugal van vorig maand heb ik bewust niet over het duel met Moldavië gesproken. Dat heb ik voor deze wedstrijd bewaard."

Advocaat zal zijn spelers waarschijnlijk niet alleen proberen te motiveren met de zwaarbevochte zege op Moldavië (1-2). Hij zal ook nog even terugblikken naar juni 1995 toen het Nederlands elftal door een nederlaag bij Wit-Rusland (1-0) uitgeschakeld leek voor deelname aan het EK van een jaar later in Engeland. Oranje mocht uiteindelijk alsnog afreizen omdat Luxemburg van Tsjechië won (1-0).