LAUSANNE - Het Internationaal Olympisch Comité hoopt uit de Verenigde Staten 2 miljard euro te ontvangen voor de verkoop van de televisierechten van de Olympische Winterspelen 2010 en en de Zomerspelen van 2012.

De vier Amerikaanse stations NBC, ABC, CBS en Fox brengen in het weekeinde een bod uit. Alle vier houden in het olympisch hoofdkwartier te Lausanne een presentatie. In de loop van dit jaar wordt de plaats van de spelen van 2010 bekendgemaakt.

Het is niet zeker dat de hoogste bieder de Spelen op het Amerikaanse scherm zal brengen. "Het gaat om het totale pakket", verklaarde IOC's voorzitter Jacques Rogge.

Na de VS zal het IOC de tv-rechten ook in andere werelddelen verkopen. Amerika zorgde in het verleden altijd voor het grootste bedrag. De beslissing wordt komend weekeinde al verwacht. Alleen als de biedingen tegenvallen, kan het IOC besluiten tot een nieuwe veiling.

NBC verwierf de Amerikaanse televisierechten voor de Winterspelen van Turijn 2006 en de Zomerspelen in Peking 2008 voor een totaal van 1,5 miljard euro. NBC kreeg ook de rechten van alle Spelen vanaf 2000 en tekende voor een totaal bedrag tot en met 2008 van 3,5 miljard euro.

Het IOC staat erop dat de Olympische Spelen op de open netwerken te zien blijven voor de wereldbevolking. Toch kunnen voortaan ook betaalzenders meebieden. "Betaal-tv kan een nuttige aanvulling zijn", aldus Rogge.