BRUSSEL - Justine Henin stopt met tennissen. Dat heeft de Belgische nummer één van de wereld woensdag op een persconferentie in Limelette bevestigd.

De 25-jarige Belgische won in haar carrière 41 toernooien, waarvan zeven grandslams. Henin bezette 117 achtereenvolgende weken de eerste plaats van de wereldranglijst.

Schok

"Ik besef dat dit voor iedereen een grote schok is", aldus Henin. "Ik heb alles meegemaakt en ik mis de verbetenheid om door te gaan. Eigenlijk is mijn carrière al zes maanden voorbij."

"Ik heb lang over deze beslissing nagedacht. Nu begin ik aan een nieuw leven, dit is een opluchting voor mij."

Caros Rodriguez

Caros Rodriguez, de coach van Henin, kon zijn tranen niet bedwingen. "Ik ben blij voor haar. Justine is een uniek iemand."

Henin domineerde het toernooi van Roland Garros, dat ze in 2003, 2005, 2006 en 2007 op haar naam schreef.

Ook was ze twee keer de sterkste op de US Open (2003, 2007) en won ze een keer de Australian Open (2004). Henin won vier jaar geleden goud op het olympisch tennistoernooi in Athene.

Safina

De Waalse verloor vorige week in de derde ronde van een WTA-toernooi in Berlijn verrassend van Dinara Safina.

"Ik verlaat de tenniswereld als nummer één van de wereld", zei Henin. "Het is altijd beter om op je hoogtepunt te stoppen. Ik weet dat dit de juiste beslissing is."

Nooit leuk

Na haar nederlaag tegen de Russin zei Henin nog: "Verliezen is nooit leuk en zeker niet op deze manier. Er is geen probleem met mijn tennis of met mijn fysiek. Ik durfde het gewoon niet aan om voor mijn kans te gaan en daar moet ik aan werken. Het is ook belangrijk dat ik opnieuw vertrouwen kweek, want dat mis ik voorlopig."

Henin meldde zich vervolgens af voor het graveltoernooi van Rome, deze week. Volgens de media besloot de Belgische daarna om definitief te stoppen met tennis.

De topspeelster meldde zich vorig jaar januari af voor de Australian Open. Kort daarna kwam naar buiten dat Henin gaat scheiden van haar echtgenoot Pierre-Yves Hardenne. Na de breuk met Hardenne verzoende de Belgische zich met haar vader, met wie ze zeven jaar geen contact had.