TILBURG - De gemeente Tilburg neemt de investeringen die voetbalclub Willem II voor de bouw en verbouw van het stadion heeft gedaan, over. Hierdoor wordt de gemeente Tilburg eigenaar van het stadion. Door de overname is het liquiditeitsprobleem van de voetbalclub opgelost.

Met de overname van de investeringen is een bedrag van bijna 9 miljoen euro gemoeid. Tilburg gaat het stadion aan Willem II verhuren voor een marktconforme prijs.

Herfinancieren

Door de gedane investeringen en de 'slapende' transfermarkt raakte Willem II in een financiële malaise. Om hieraan wat te doen wilde de club de leningen herfinancieren, waardoor de club wat meer lucht zou krijgen. Omdat de eigendomsverhoudingen onduidelijk zijn, zijn banken niet bereid om de aflossingstermijn van de leningen op te rekken.

Patiënt

Overigens worden alle kosten en lasten aan Willem II doorberekend via huur. Zowel de gemeente als de voetbalclub benadrukt dat Willem II een van de gezondste clubs in het Nederlandse betaalde voetbal is. De club heeft een eigen vermogen van 5 miljoen euro. "We zijn geen patiënt maar een gezonde club met op de korte termijn een liquiditeitsprobleem. Dat werd veroorzaakt door onze bijzondere situatie als betaald voetbalclub.In het normale bedrijfsleven was er geen probleem geweest", zei Willem II-voorzitter Jan Vullings dinsdagavond.

Positief

In maart verzocht Willem II de gemeente om de uitstaande leningen over te nemen. Die zou de leningen bij de Bank Nederlandse Gemeenten tegen een lager rentepercentage kunnen herfinancieren. Dit is echter tegen de regels van de Europese Unie. Het is de bedoeling dat er in het seizoen 2004/2005 weer een positief saldo op de begroting is.