GRONINGEN - Schaatsster Marianne Timmer moet coach Wopke de Vegt een voorschot van 100.000 gulden betalen. Dat heeft de president van de rechtbank in Groningen beslist in het kort geding dat De Vegt tegen Timmer en de ondernemingen Timmer Skating en Team Timmer had aangespannen. De coach had een bedrag van bijna twee ton geëist.

Rechtbankpresident mr. E. Oostdijk doet geen uitspraak over de vraag of er wel of niet sprake is geweest van een arbeidsovereenkomst tussen De Vegt en Timmer. Omdat beiden daar verschillend over verklaren en daarover niets op papier staat, moet dat in een bodemprocedure worden uitgezocht. Wel verwerpt de rechter het verweer van Timmer dat De Vegt als mede-risicodragende ondernemer voor haar Team Timmer zou zijn opgetreden.

De trainer-coach komt volgens de uitspraak een redelijke vergoeding toe, omdat hij tot nu toe geen enkele betaling heeft ontvangen, terwijl hij zes maanden als coach voor Timmer heeft gewerkt.

Uitgaande van het basissalaris van 150.000 gulden dat was afgesproken, komt de rechter tot een bedrag van 75.000 gulden voor zijn werkzaamheden en 25.000 voor de onkosten die hij heeft gemaakt. Oostdijk acht het niet waarschijnlijk dat in een eventuele bodemprocedure minder zal worden toegewezen.

De Vegt trad eerder dit jaar op verzoek van Timmer als trainer-coach toe tot het Timmer-team. Behalve de coaching regelde De Vegt alle faciliteiten zoals trainingskampen, kleding, voedsel en verzorgers.

Omdat de sponsoring volgens Timmer niet rond kwam, stapte zij in september over naar de door haar echtgenoot Peter Mueller geleide schaatsploeg van Spaar Select. Daar zou ze naar verluidt jaarlijks 1 miljoen gulden verdienen.

/DOSSIERSchaatsen