PAPENDAL - Meerkampster Karin Ruckstuhl moet de Olympische Spelen aan zich voorbij laten gaan. De Nederlands recordhoudster ondergaat binnenkort een herniaoperatie. Ruckstuhl heeft een half jaar nodig om hiervan te stellen.

Dat liet de Nederlandse Atletiekunie dinsdag weten. De 27-jarige atlete was een potentiële medaillekandidaat voor Peking.

Ruckstuhl kreeg de afgelopen maanden drie cortisoneninjecties om haar van problemen met een tussenwervelschijf af te helpen. Dit leidde echter niet tot verbetering. Na uitgebreid onderzoek door sportarts Peter Vergouwen en een aantal specialisten is alsnog gekozen voor een operatie.

Operatie

"Het is voor mij erg zuur dat ik hierdoor de Spelen moet missen", aldus Ruckstuhl. "Ik voelde de laatste tijd wel aankomen dat een operatie onvermijdelijk zou zijn, maar hoopte dat over de Spelen heen te kunnen tillen. Dit is nu echter de beste weg en ik verwacht erna mijn sportieve carrière een goed vervolg te kunnen geven."

De meerkampster eindigde tijdens de Olympische Spelen in 2004 op de zestiende plek. Twee jaar later pakte Ruckstuhl tijdens de WK indoor in Moskou zilver, een prestatie die ze tijdens de EK in Göteborg (2006) evenaarde.

Bij de EK indoor in 2007 in Birmingham eindigde de atlete als derde. Door een enkelblessure moest Ruckstuhl vorig jaar tijdens de WK in Osaka halverwege opgeven.