ZEIST - Clarence Seedorf ontbreekt volgende maand op het Europees kampioenschap voetbal.

De middenvelder van AC Milan heeft bondscoach Marco van Basten telefonisch op de hoogte gebracht van zijn besluit om niet in te gaan op een eventuele selectie voor het komende EK. Dat liet de voetbalbond KNVB dinsdag weten.

Voorwaarden

In de Volkskrant licht Seedorf zijn besluit toe. "Sinds mijn rentree in de nationale ploeg, zijn niet de juiste voorwaarden gecreëerd voor mij. Ik kan niet uitblinken als de teamspeler die ik wil zijn."

Hij vervolgt: "Het is een pijnlijke beslissing voor me, waarover ik maandenlang heb nagedacht. Het was vooral moeilijk naar mijn ploeggenoten toe en de supporters die me na stonden. Maar het is ook een keuze waar ik volledig achter sta, die ik heb genomen in het volle vertrouwen dat dit het beste is wat ik kan doen onder deze omstandigheden."

Voetbal International

In het nieuwe nummer van Voetbal International gaat de vedette verder in op zijn relatie met de bondscoach. "Hij moet me gewoon niet, klaar", zegt hij. De jongste uitgave van VI ligt woensdag in de winkel.

Volgens VI heeft de oud-Ajacied niet definitief bedankt voor Oranje. Hij hoopt onder de nieuwe bondscoach Bert van Marwijk op een nieuwe start.

Verrast

"Ik was verrast door zijn mededeling, ik had het niet verwacht.", aldus Van Basten, die pas volgende dinsdag tijdens de start van het trainingskamp van het Nederlands elftal in Noordwijk langer wil stilstaan bij de absentie van Seedorf.

"Ik heb Clarence gezegd dat ik veel respect voor hem heb als mens en als voetballer. Maar zijn besluit stond vast", zei de bondscoach dinsdag. Seedorf bracht Van Basten maandagavond telefonisch op de hoogte van zijn besluit.

Na de afmelding van Seedorf telt de voorlopige selectie van het Nederlands elftal voor het EK nog 29 spelers. Deze groep wordt komende vrijdag teruggebracht tot maximaal 26 spelers.

Definitieve groep

De definitieve groep van twintig veldspelers en drie doelmannen moet uiterlijk woensdag 28 mei bij de Europese voetbalbond UEFA worden ingeleverd. Oranje speelt op het EK in de groepsfase tegen Italië, Frankrijk en Roemenië.

Debuut

De 32-jarige Seedorf speelde tot nu toe 87 interlands voor Oranje, waarin hij elf doelpunten maakte. De middenvelder maakte op 14 december 1994 zijn debuut in het Nederlands elftal, in de wedstrijd tegen Luxemburg.

Na het Europees kampioenschap in 2004 werd hij aanvankelijk niet meer opgeroepen door de nieuwe bondscoach Van Basten. Seedorf ontbrak daardoor op het wereldkampioenschap in 2006, waar Oranje strandde in de achtste finales.

In november 2006 haalde Van Basten de routinier weer bij de selectie, als vervanger van de geblesseerde Wesley Sneijder.

Engeland

Seedorf begon direct in de basis in de oefenwedstrijd tegen Engeland. Sindsdien ontbrak hij alleen door blessures en een eigen afmelding in de selectie. Zijn laatste wedstrijd in Oranje was de oefenwedstrijd tegen Oostenrijk op 26 maart. Seedorf viel na rust in.

Vlak voor zijn rentree in het Nederlands elftal tegen Engeland zei hij in het RTL-programma Voetbal Insite: "Ik heb dromen als voetballer. Eén van mijn dromen is om ooit met Oranje tijdens een groot toernooi mee te doen om de prijzen."

Maandagavond bedankte Seedorf bij Van Basten dus toch voor die eer. Volgens VI is hij evenwel nog niet officieel gestopt als international. Onder de nieuwe bondscoach Bert van Marwijk hoopt Seedorf nog op een nieuwe kans bij Oranje.

ZIE OOK:
‘Hij moet me niet’
Een moeizame interland carrière