AMSTERDAM - Honda en Toyota hebben een uitnodiging voor de volgende vergadering van de club van Europese autofabrikanten ontvangen. De fabrikanten hebben zich verenigd om een overname van de Formule 1 door de Duitse mediamagnaat Kirch te voorkomen.

Het nieuws werd bekendgemaakt door de president-directeur van Ferrari namens de groep van Europese autofabrikanten. Naast Ferrari (FIAT), maken ook Renault, DiamlerCrysler, Ford en BMW deel uit van deze groep.

Een overname van de Formule 1 door Kirch is de autofabrikanten een doorn in het oog. Hier zijn twee redenen voor. Ten eerste zijn de autofabrikanten niet blij met de verdeling van de opbrengsten van de Formule 1. Ten tweede is er weinig vertrouwen in dat Kirch de live-verslagen van wedstrijden voor een groot publiek toegankelijk houdt.

Volgens de Ferrari president kan de groep nu leven met de verdeling van de gelden omdat Ecclestone veel heeft betekend voor de Formule 1. Het is echter onacceptabel dat indien de aandelen worden verkocht, de verdeling hetzelfde zou blijven. Op dit moment ontvangen de teams 43 procent van de opbrengsten, de rest is voor Ecclestone.

Bovendien zijn de teams bang dat Kirch de live-verslagen van de Grand Prix na verloop van tijd achter een decoder wil gaan plaatsen, iets wat door EM.TV wordt ontkend. De autofabrikanten willen dit koste wat het kost voorkomen. Aangezien in dat geval hun miljoeneninvesteringen maar voor een klein publiek toegankelijk zouden zijn.

De fabrikanten zijn bereid heel ver te gaan en desnoods de Formule 1 de rug toe te keren. Het huidige contract met de teams van het Formule 1 bedrijf loopt in 2007 af en nu worden dan ook de mogelijkheden om in 2008 een geheel nieuwe competitie op te starten bestudeerd.

/DOSSIERFormule 1