JAKARTA - De Nederlandse badmintonsters hebben dinsdag de kwartfinales bereikt van het wereldkampioenschap voor landenteams, de Uber Cup.

De ploeg van bondscoach Martijn van Dooremalen had zoals verwacht weinig moeite met Nieuw-Zeeland. Oranje zegevierde in Jakarta met 3-0 zonder gameverlies.

De winstpunten kwamen op naam van Jie Yao, Judith Meulendijks en Karina de Wit. De twee partijen in het dubbelspel waren daarna niet meer nodig, omdat de winnaar van het duel al vaststond.

Probleem

"De wedstrijd was geen probleem voor ons", oordeelde Van Dooremalen tevreden. "We hadden de opstelling zo gemaakt, dat de drie singles achter elkaar gepland stonden. Van de Nieuw-Zeelandse dubbels wisten we niet veel af, maar we gingen er vanuit dat het via de enkelspelen snel over zou zijn. En dat was het ook."

De Nederlandse ploeg speelt woensdag in de kwartfinales tegen topfavoriet China, dat sinds 1998 de wereldtitel in bezit heeft. China versloeg Nederland twee jaar geleden in de laatste WK-finale met 3-0. "China is veruit het sterkste badmintonland van de wereld", merkte Van Dooremalen op.

Opstelling

"We moeten dus reëel zijn. We hebben heel weinig kans om te winnen. De opstelling van onze ploeg maak ik nu nog niet bekend. Wel is iedereen speelklaar. Bij onze tegenstander ontbreekt in ieder geval olympisch kampioene Zhang Ning. Zij wordt volledig gespaard voor de Spelen in Peking."