AMSTERDAM - Beide halve finales in de Davis Cup worden gespeeld op gravel. Dat heeft de internationale tennisfederatie ITF maandag bekendgemaakt.

Spanje ontvangt in het weekeinde van 19 september in Madrid de Amerikanen en Argentinië speelt dan in Buenos Aires tegen Rusland.

Het is voor het eerst in tien jaar dat Spanje Davis Cup-duels in Madrid speelt.

Keuze

De keuze voor de locatie ging bij de Spanjaarden niet zonder slag of stoot. De voorzitter van de Spaanse bond wilde dat er in Madrid zou worden gespeeld, de spelers en de captain van het Davis Cup-team wilden ergens anders spelen.

De baan in Madrid ligt op 650 meter boven zeeniveau en is daardoor sneller dan een baan op zeeniveau. Een langzamere baan is volgens de Spaanse tennissers meer in hun voordeel.

Rafael Nadal

Uiteindelijk besloot voorzitter Pedro Munoz dat er toch in Madrid wordt gespeeld. 's Werelds nummer twee Rafael Nadal en leider van het team reageerde maandag geërgerd op de beslissing.

"Het is moeilijker om de Amerikanen te verslaan in Madrid. Wij hebben de voorkeur voor een andere baan. Maar we accepteren dat we in Madrid spelen, maar we accepteren deze voorzitter niet langer. We zijn boos en geloven absoluut niet in hem."