MILAZZO - De Italiaanse renner Daniele Bennati heeft maandag de derde etappe van de Ronde van Italië op zijn naam gebracht.

Zijn land- en ploeggenoot Franco Pellizotti bleef trotse houder van de roze leiderstrui, die hij zondag van de Amerikaan Christian Vandevelde mocht overnemen.

Sprint

Na een lange rit over 221 kilometer van Catania naar Milazzo versloeg Bennati de Duitsers Erik Zabel en Danilo Hondo in de sprint. Hij behaalde hiermee zijn eerste succes in de Giro.

De spurter was vorig jaar twee keer succesvol in de Ronde van Frankrijk en driemaal in de Vuelta. Het was zijn tweede succes van dit seizoen na de ritwinst in de Ronde van Romandië.

Vluchtpoging

De slotetappe in Sicilië, die het peloton onder meer rond de vulkaan Etna leidde, werd gekenmerkt door een vluchtpoging van zes renners.

Riccardo Chiarini, Mickaël Buffaz, Jérémy Roy, Pavel Brutt, Matej Jurco en Kevin Seeldraeyers gingen er na zo'n twee uur vandoor.

Het zestal kreeg een maximale voorsprong van vier minuten. Zo'n dertig kilometer voor de eindstreep werden de vluchters teruggepakt.

Bennati

In de slotfase deed nog een aantal renners een poging weg te komen, maar de grote groep bleef uiteindelijk toch bij elkaar. Bennati kwam in een ideale positie en was duidelijk te sterk voor Zabel en Hondo.

Echt blij met het parkoers was Bennati niet. "Ik wil daar liever niet te veel over praten. Het enige wat ik wil zeggen, is dat de wegen vaak te gevaarlijk en te smal waren. Vooral de laatste kilometers waren slecht. Ik ben blij dat ik vooraan zat."

Riccardo Ricco

Zondag was er ook al een Italiaans feestje met een ritzege voor Riccardo Ricco. In de harde finale leek de Spanjaard Joaquin Rodriguez in de slotkilometer de zaak nog te verstoren.

De Spaanse kampioen gokte echter te vroeg met zijn aanval. Hij sloeg op de venijnige klim een gaatje, maar viel op het rechte stuk naar de streep vervolgens stil.

Ricco, Danilo Di luca, Davide Rebellin en Pellizotti denderden nog net over hem heen.

Smaakmakers

Ricco, een van de smaakmakers van de vorige Giro en toen ook goed voor een zege in de prestigieuze rit naar Tre Cime di Lavaredo, redde het in de sprint.

De 24-jarige nummer zes van het eindklassement van vorig jaar - slechts 59 kilo schoon aan de haak - troefde Di Luca knap af.

De LPR-ploeg van de rondewinnaar van vorig jaar had in de slotfase hard gewerkt om de kopman in een gunstige positie te krijgen. Voor Ricco, rijdend voor Saunier Duval, was het zijn achtste profzege.

Uitvallers

De Giro raakte in de tweede en derde etappe wel drie renners kwijt. Zondag moest de Amerikaan David Zabriskie, die zaterdag met zijn team Slipstream de ploegentijdrit won, na een val met een rugblessure afhaken.

De Australiër Bradley McGee van CSC ging maandag 20 kilometer voor de finish onderuit bij een van de twee zware valpartijen.

Stuart O'Grady

Hij werd afgevoerd met een sleutelbeenbreuk. Zijn land- en teamgenoot Stuart O'Grady viel ook, reed de etappe nog uit, maar trok zich na afloop met een soortgelijke blessure terug uit de Giro.

Raborenner Graeme Brown was eveneens betrokken bij een val, maar hij kon de wedstrijd vervolgen. Dat gold ook voor ritwinnaar Ricco, die zijn hand blesseerde.