BREDA - SC Heerenveen mag volgend seizoen voor de vijfde opeenvolgende keer Europa in. De Friezen hielden NAC maandag in Breda op 2-2 en dat was na winst in de heenwedstrijd (2-0) genoeg voor het bereiken van Europees voetbal.

Het ticket voor de UEFA Cup betekende een afscheid in stijl voor Gertjan Verbeek, die volgend seizoen trainer is van Feyenoord. De oefenmeester was vier seizoenen zeer succesvol werkzaam in Heerenveen, ieder jaar haalde hij Europees voetbal.

Voor NAC resteren nog twee duels met NEC. Inzet is dan het vierde ticket voor de UEFA Cup, voor de verliezer van deze confrontatie wacht de Intertoto.

Positie

Het viel NAC te prijzen dat het er maandagmiddag ondanks de uitzichtloze positie toch nog vol voor wilde gaan. Gesteund door het fanatieke thuispubliek zocht de ploeg uit Breda vanaf de eerste minuut de aanval.

Dat resulteerde in kansen voor Rogier Molhoek, Sander van Gessel en Joonas Kolkka. Doelman Rob van Dijk voorkwam echter dat de Friezen al vroeg op achterstand kwamen.

Voorsprong

Heerenveen beperkte zich in Breda vooral tot het verdedigen van de voorsprong uit de heenwedstrijd, hoewel Verbeek zijn ploeg wel met aanvallende intenties het veld in had gestuurd.

De oefenmeester gaf spits Paulo Henrique de voorkeur boven middenvelder Jakob Poulsen. Henrique maakte donderdag als invaller beide doelpunten van de Friezen.

Routiniers

Brandts moest zijn elftal in vergelijking met de eerste wedstrijd noodgedwongen op drie posities wijzigen. De routiniers Rob Penders en Edwin de Graaf vielen na de laatste training af met blessures, terwijl ook Matthew Amoah niet beschikbaar was voor de trainer van NAC.

Twee nieuwelingen in de basis, Joonas Kolkka en Fouad Idabdelhay, waren na een half uur verantwoordelijk voor de openingstreffer. Kolkka brak door over de rechterkant en zijn voorzet werd door Idabdelhay langs Van Dijk geschoten: 1-0.

Gesteund door het doelpunt begon NAC weer te geloven in een stunt. De verrassende nummer drie van de eredivisie beleefde vooralsnog weinig plezier aan de play-offs.

Tukkers

FC Twente was in de eerste ronde twee keer veel te sterk geweest voor de ploeg van Brandts (3-0 en 1-5) en bovendien werd de thuiswedstrijd tegen de Tukkers korte tijd stilgelegd door scheidsrechter Roelof Luinge na spreekkoren van de Bredase aanhang.

De supporters van NAC gedroegen zich maandagmiddag echter voortreffelijk en zweepten de thuisploeg op in de jacht naar het noodzakelijke tweede doelpunt.

Streep

Geheel tegen de verhoudingen in kwam Heerenveen kort voor rust op gelijke hoogte. Gerald Sibon knalde een vrije trap vanaf 25 meter met een streep langs Jelle Ten Rouwelaar (1-1).

NAC moest vanaf dat moment nog drie keer scoren om de felbegeerde plek in de UEFA Cup binnen te halen. Dat bleek een onmogelijke opgave. Door doelpunten van Sibon en invaller Rogier Veenstra eindigde het duel uiteindelijk in 2-2.