JAKARTA - De Nederlandse badmintonsters zijn maandag goed begonnen aan het wereldkampioenschap voor vrouwenteams, de Uber Cup. Het team van bondscoach Martijn van Dooremalen versloeg het als tweede geplaatste Japan in Jakarta met 3-2.

Yao Jie en Judith Meulendijks zetten Oranje op een comfortabele voorsprong door allebei het enkelspel te winnen. Jie versloeg Eriko Hirose met 21-16 21-19. Meulendijks was duidelijk beter dan Yu Hirayama: 21-17 21-16.

Nederlaag

Paulien van Dooremalen en Rachel van Cutsen konden een nederlaag in het dubbelspel niet voorkomen. Satoko Suetsuna en Miyuki Maeda brachten de spanning terug (21-19 21-15). Kaori Imabeppu hielp Japan zelfs langszij door Karina de Wit in de vierde partij te verslaan: 23-21 14-21 21-19.

Jie en Meulendijks bezorgden Oranje in de afsluitende partij alsnog de zege. Het duo won in twee games van Reiko Shiota en Tomomi Matsuda: 21-18 24-22.

Tegenzin

Nederland speelde de eerste wedstrijd maandag met de nodige tegenzin. Bondscoach Van Dooremalen maakte zich de dagen voor aanvang van het evenement kwaad over het speelschema. Zijn team moest twee wedstrijden op een dag spelen terwijl gastland Indonesië werd ontzien. Indonesië won zondag al met 4-1 van Japan. Oranje neemt het later op maandag op tegen Indonesië.

"Omdat we op één dag twee keer moeten spelen, besloten we om ons op één wedstrijd te richten", aldus Van Dooremalen. "Toen ik zag hoe sterk Indonesië was tegen Japan, hebben we alle kaarten op Japan gezet."

Vrijwel zeker

Door de overwinning is Nederland vrijwel zeker van een plaats in de volgende ronde. De groepswinnaar kwalificeert zich rechtstreeks voor de kwartfinales. De nummers twee en drie gaan door naar de achtste finales. Daarin treft Oranje vermoedelijk Nieuw-Zeeland. "Die wedstrijd gaan we wel winnen", verwacht Van Dooremalen.