ZWOLLE - De Graafschap heeft zondag een grote stap gezet richting lijfsbehoud. De ploeg uit de eredivisie won de eerste wedstrijd in de play-offs om promotie/degradatie bij FC Zwolle: 1-3.

Niklas Tarvajärvi (2) en Diego Biseswar maakten de doelpunten voor de ploeg uit Doetinchem, Bram van Polen scoorde tegen namens de thuisploeg.

Als De Graafschap donderdag in eigen stadion opnieuw wint, handhaaft de ploeg zich in de eredivisie. Er komt een derde wedstrijd als FC Zwolle dat duel weet te winnen.

Loterij

De Graafschap kent vooralsnog weinig problemen in de play-offs. De ploeg van trainer Jan de Jonge eindigde in de reguliere competitie als zestiende en werd daardoor veroordeeld tot de 'loterij' van de play-offs, de vroegere nacompetitie.

De Doetinchemmers vreesden een aantal slopende confrontaties met ploegen uit de Jupiler League, maar niets bleek minder waar.

Verslaan

De Graafschap had slechts twee wedstrijden nodig om Helmond Sport te verslaan en ook FC Zwolle had zondag weinig in te brengen tegen de eredivisieploeg.

Tarvajärvi zette De Graafschap in de eerste helft met twee doelpunten al op een riante voorsprong (0-2). De huurling van SC Heerenveen moest nog voor rust het veld verlaten, omdat zijn schouder uit de kom was geschoten. Tarvajärvi werd vervangen door Donny de Groot.

Treffer

In de tweede helft maakte FC Zwolle de aansluitingstreffer via Van Polen. De ploeg van trainer Jan Everse was in de slotfase nog enkele keren dichtbij de gelijkmaker, maar uit een counter tekende Biseswar (gehuurd van Feyenoord) voor de eindstand: 1-3.

Everse liet na afloop weten weinig hoop te hebben op een stunt in Doetinchem. "Ik geef ons 20 procent kans. En dan moeten we nog een goede dag hebben ook", aldus de oefenmeester van FC Zwolle.