GRONINGEN - NEC is nog steeds in de race om een plek in het UEFA Cuptoernooi voor volgend seizoen. De Nijmegenaren wonnen zondag redelijk eenvoudig van FC Groningen: 1-3.

Brett Holman, Krisztian Vadocz en Lorenzo Davids scoorden namens NEC, dat nu met de verliezer van het treffen tussen NAC Breda en SC Heerenveen moet afrekenen om Europees voetbal te halen.

NEC kende een droomstart in de Euroborg. De thuisclub nam het initiatief, drukte direct op het Nijmeegse doel, maar bij de eerste keer dat NEC over de middenlijn kwam was het direct raak.

Holman combineerde met de opgekomen Dani Fernandez en schoot van dichtbij raak. FC Groningen moest vanaf dat moment minimaal drie doelpunten maken om de 1-0-nederlaag uit de eerste wedstrijd ongedaan te maken.

Buitenspel

Na ruim twintig minuten leek FC Groningen langszij te komen toen Marcus Berg doelman Gabor Babos passeerde. Scheidsrechter Bas Nijhuis annuleerde de treffer echter omdat Evgeniy Levtsjenko buitenspel stond op het moment dat de Zweedse spits in balbezit kwam. Aan de overzijde werd Davids onterecht teruggevlagd toen hij alleen op het Groningse doel afging.

De beste kans voor FC Groningen was voor Marnix Kolder, die van trainer Ron Jans de voorkeur had gekregen boven Berry Powel. De bonkige spits kopte de bal echter vrij voor het doel ruim over.

Hoop

Vlak voor rust boorde NEC het laatste beetje Groningse hoop de grond in. Vadocz mocht na een aanval over diverse schijven vanaf de rand van het strafschopgebied uithalen en zag zijn inzet via de rug van verdediger Ondrej Svejdik in het doel gaan.

FC Groningen, dat de afgelopen twee seizoenen via de play-offs UEFA Cupvoetbal afdwong, bleef het na rust proberen maar ontsnapte aan een ruimere achterstand toen Davids de paal raakte.

Via een rake kopbal van Berg kwam FC Groningen nog wel in de wedstrijd, maar meer dan dat zat er geen moment in. In het halfuur dat resteerde bleven kansen voor Groningen uit en besliste NEC het duel via een derde treffer van de voet van Davids.