WIGAN - Manchester United heeft zondag de landstitel in Engeland geprolongeerd. De ploeg van manager Sir Alex Ferguson won met 2-0 bij Wigan Athletic, door doelpunten van Cristiano Ronaldo en Ryan Giggs.

Concurrent Chelsea kwam niet verder dan een gelijkspel tegen Bolton Wanderers (1-1), waardoor Manchester twee punten boven Chelsea eindigde.

Het betekende de zeventiende landstitel uit de historie voor de ploeg van doelman Edwin van der Sar, tien daarvan werden behaald onder leiding van Ferguson. Chelsea kan op 21 mei revanche nemen op Manchester.

De Engelse grootmachten staan dan in Moskou tegenover elkaar in de finale van de Champions League. "Als we die prijs ook nog winnen, kan ik echt zeggen dat dit de beste ploeg is die ik ooit heb gehad", loofde Ferguson zijn team.

Van der Sar

Voor de 37-jarige Van der Sar is het de zesde landstitel uit zijn carrière. De keeper won vier kampioenschappen met Ajax (1994, 1995, 1996 en 1998) en pakte vorig jaar zijn eerste titel met Manchester.

De doelman van Oranje kan over anderhalve week in Moskou voor de tweede keer in zijn loopbaan de Champions League winnen.

Ronaldo

De uitblinker van de landskampioen was Cristiano Ronaldo. Dat uitgerekend de Portugees zondag zijn ploeg vanaf de strafschopstip naar de landstitel schoot, is dan ook tekenend voor het seizoen van Manchester United. Het was zijn 31e doelpunt van het seizoen, waarmee de dribbelaar zich mag kronen tot topscorer van de Premier League.

"Ik wist dat we de wedstrijd zouden winnen als ik die strafschop scoorde. Gelukkig kon ik mijn ploeg weer helpen", aldus Ronaldo. Ronaldo werd onlangs door zowel de pers als de spelers gekozen tot beste voetballer van de Engelse competitie.

Giggs

Voor invaller Giggs betekende het zijn 758e duel in het shirt van United, waarmee hij op gelijke hoogte kwam met recordhouder Sir Bobby Charlton.

"Records interesseren me niet, het gaat om titels. Dit is mijn tiende kampioenschap en ik hoop er nog een te winnen", aldus de 34-jarige Welshman.

Chelsea

Chelsea had zondag nog een kleine kans op het kampioenschap. De ploeg van veldtrainer Henk ten Cate moest dan in ieder geval winnen van Bolton Wanderers en hopen dat Manchester punten zou verspelen.

Chelsea wist Bolton echer niet te verslaan. Kevin Davies maakte in blessuretijd de openingstreffer van Andrei Sjevtsjenko ongedaan (1-1).

Arsenal

Arsenal won met 1-0 van Sunderland door een doelpunt van Theo Walcott en eindigde als derde, Liverpool werd vierde. De ploeg van Dirk Kuijt en Ryan Babel won met 2-0 bij Tottenham Hotspur.

Andrei Voronin en Fernando Torres zorgden voor de productie van Liverpool. Volgend seizoen spelen Arsenal en Liverpool in de voorronde van de Champions League.

Degradatie

Reading en Birmingham City degradeerden zondag uit de Premier League. Beide ploegen wonnen hun laatste wedstrijd, maar zagen concurrent Fulham zegevieren bij Portsmouth (0-1).

Fulham redde het uiteindelijk door een beter doelsaldo, Reading en Birmingham (van Mario Melchiot) spelen volgend seizoen net als het al eerder gedegradeerde Derby County een divisie lager.

Alves

Afonso Alves liet op de laatste speeldag weer eens positief van zich horen. De Braziliaanse spits van Middlesbrough, in de winterstop overgekomen van SC Heerenveen, maakte drie doelpunten in de wedstrijd tegen Manchester City.

Middlesbrough vernederde de tegenstander uiteindelijk met liefst 8-1. Alves kwam in zijn eerste half jaar in Engeland in totaal tot zes doelpunten. Middlesbrough eindigde in de Premier League als dertiende.

Manchester United kampioen