LAUSANNE - Turner Yuri van Gelder is zondag in Lausanne voor de tweede maal in zijn loopbaan Europees kampioen op ringen geworden. Van Gelder kwam in de finale tot een score van 16,500.

Het zilver was voor de Bulgaar Jordan Jovtsjev (16,200), brons ging naar de Fransman Danny Rodrigues (16,050).

Van Gelder had spannende momenten beleefd in sporthal Malley. "Ik was heel zenuwachtig. Ook nog tijdens de oefening. Vandaar dat ik een beetje aan het shaken was in de ringen. Maar ik voelde me wel supersterk."

Na zijn oefening moesten zijn voornaamste concurrenten nog komen. "Met name Jovtsjev natuurlijk, die had ook zijn startwaarde opgekrikt.

Blij

Van Gelder kwam naar Lausanne voor een medaille, maar concludeerde zondag dat zilver of brons hem niet blij had gemaakt. "Na mijn oefening dacht ik: als er iemand overheen komt, baal ik echt. Ik had een hoger cijfer kunnen halen."

Maar de 16,500 van Van Gelder was ruim voldoende voor zijn tweede Europese titel na het goud van Debrecen in 2005. "Ik was extreem gespannen. Hier ben ik voor gekomen.

Het is ook een soort van revanche: voor dat mislukte optreden in Amsterdam van vorig jaar en ook een beetje voor het missen van de Spelen."

Regels

Van Gelder werd het slachtoffer van de regels die voor de specialisten in het turnen uit de minder sterke landen een wereldtitel eisen voor olympische deelname.

De beroepsmilitair werd vorig jaar tweede bij de WK. In Amsterdam had hij bij de Europese titelstrijd enkele maanden eerder niet eens de finale gehaald.

"Dat vond ik heel erg. Ik had zo graag voor het Nederlandse publiek willen winnen. Nu ging er een Oekraïner met die medaille vandoor. Hier heb ik iets recht kunnen zetten. Ik wilde toch laten zien wie ik ben."

Van Gelder Europees kampioen