ALKMAAR - AZ heeft zaterdag gelijkgespeeld in een oefenwedstrijd tegen Zenit Sint Petersburg. In Alkmaar werd het 2-2. AZ stond na ruim een half uur met 2-0 voor, door doelpunten van Graziano Pellè en Hector Moreno.

Roman Sjirokov en Pavel Progrebnjak (strafschop) zorgden ervoor dat Zenit niet met een nederlaag afreist naar Manchester, waar de ploeg van trainer Dick Advocaat woensdag in de finale van de UEFA Cup speelt tegen Glasgow Rangers.

Volgens AZ-trainer Louis van Gaal speelde zijn ploeg de wedstrijd in dienst van Zenit. "Zij bereiden zich voor op de UEFA Cup-finale tegen de Rangers, dus voor hen was deze wedstrijd belangrijk. Ik hoop dat Zenit woensdag wint, want dan wint de aanvallende ploeg", aldus de oefenmeester.

Schaars

Stijn Schaars maakte bij AZ zijn rentree in de basisopstelling na langdurig blessureleed. De international stond ruim een jaar langs de kant vanwege een slepende enkelblessure.

Ook doelman Joey Didulica speelde 45 minuten mee bij de Alkmaarders. De Australiër raakte in oktober 2006 in de wedstrijd tegen PSV geblesseerd aan het hoofd en kwam sindsdien niet meer in actie in het eerste elftal.

Favoriet

Dick Advocaat ziet zijn ploeg Zenit Sint Petersburg als favoriet voor de UEFA Cup. Dat zei de Nederlandse oefenmeester zaterdag na de oefenwedstrijd.. De Russische ploeg van Advocaat speelt woensdag in de finale in Manchester tegen Glasgow Rangers uit Schotland.

"Wij worden in de favorietenrol gedrukt en dat is denk ik ook wel een beetje terecht. Maar die rol is wel nieuw voor ons. Tot dusver hebben we er tegen clubs als Villarreal en Bayern München namelijk steeds van geprofiteerd dat we de underdog waren", aldus Advocaat.

Zenit kan de tweede Russische club worden die de UEFA Cup wint. In 2005 zorgde CSKA Moskou voor een sensatie door Sporting Lissabon in de finale te verslaan.