EMMEN - Blaise N'Kufo heeft FC Twente zaterdagavond verder laten dromen over de voorronde van de Champions League. De spits maakte beide doelpunten in de door zijn ploeg gewonnen eerste wedstrijd in de finale van de play-offs tegen Ajax (2-1) om een plaats in de voorronde van het meest lucratieve Europese bekertoernooi.

De beslissende return staat voor volgende week zondag in de Amsterdam Arena op het programma.

Spelers, supporters en trainers van Ajax wezen na afloop van de nederlaag met de beschuldigende vinger naar scheidsrechter Ben Haverkort.

De leidsman floot na acht minuten niet voor een strafschop toen verdediger Edson Braafheid van FC Twente de bal met de hand beroerde.

Furieus

De spelers van Ajax waren daardoor furieus toen Haverkort in de 66e minuut wel naar de stip wees toen Jan Vertonghen op bijna identieke manier hands maakte.

Blaise N'Kufo maakte vanaf elf meter geen fout (1-1) en schonk FC Twente even later op aangeven van invaller Stein Huysegems de zege: 2-1.

Puzzelen

Trainer Adrie Koster van Ajax zal komende week niet alleen lang nadenken hoe hij zijn ploeg de laatste wedstrijd van het seizoen winnend moet laten afsluiten. Hij moeten eveneens flink puzzelen in de achterste linie van zijn ploeg.

Voor de geblesseerde centrumverdedigers Thomas Vermaelen en Gregory van der Wiel was het seizoen al voorbij. Jan Vertonghen komt in de return met FC Twente evenmin in actie. Hij kreeg net als in het duel van afgelopen maandag tegen Heerenveen een gele kaart en is dus geschorst.

Hand

FC Twente had al na acht minuten geluk dat scheidsrechter Ben Haverkort niet voor een strafschop floot toen verdediger Edson Braafheid de bal in het strafschopgebied met de hand beroerde.

De linksback veranderde een voorzet van Bruno Silva duidelijk van richting. De arbiter wuifde de protesten van de spelers van Ajax echter weg en liet doorspelen.

Positiespel

FC Twente liet vervolgens zien waar het goed in is. De ploeg speelde verzorgd positiespel, maar kon de gelegenheidsdefensie van Ajax ook niet ontregelen.

Trainer Adrie Koster had voor de wedstrijd Rasmus Lindgren als vervanger voor de geblesseerde Thomas Vermaelen aangewezen. De Zweed, van origine middenvelder, bleef in het hart van de Amsterdamse defensie aanvankelijk eenvoudig overeind.

Balbezit

FC Twente koesterde het meeste balbezit, maar kon niet voorkomen dat de Ajax de betere doelkansen kreeg. Gabri verzuimde in de 29e minuut na een handig hakballetje van Klaas-Jan Huntelaar de score te openen. De topschutter van de eredivisie kopte in de 38e minuut op aangeven van Kenneth Perez in het zijnet.

Het was in de 44e minuut uiteindelijk Luis Suarez die Ajax op voorsprong zette. De aanvaller, sneller dan verwacht genezen van een voetblessure, werd weggestuurd door Perez en liet doelman Sander Boschker met een schuiver kansloos: 0-1.

Strafschop

De tweede helft had tot de 66e minuut veel weg van het eerste bedrijf totdat scheidsrechter Haverkort in tegenstelling tot de eerste helft (Braafheid) wel op zijn fluit blies toen verdediger Vertonghen van Ajax de bal in het strafschopgebied met de hand beroerde.

Blaise N'Kufo maakte vanaf elf meter geen fout en maakte zijn honderdste doelpunt in een officiële wedstrijd voor FC Twente (1-1). De 32-jarige spits is na clubicoon Jan Jeuring de tweede speler in de historie van de club uit Enschede die de grens van honderd doelpunten bereikt.

Tot grote blijdschap van alle supporters van FC Twente maakte hij in de 77e minuut op aangeven van invaller Huysegems ook het winnende doelpunt.

Rutten

Trainer Fred Rutten van FC Twente was zaterdagavond dolblij met de zege op Ajaxin de eerste ontmoeting in de finale van de play-offs om een plaats in de voorronde van de Champions League. "Maar we zijn er nog niet", waarschuwde hij. "Een nederlaag van 1-0 is volgende week in Amsterdam al fataal."

Rutten benadrukte dat FC Twente niet vlug een wedstrijd verliest. "We hebben dit seizoen drie keer tegen Ajax gevoetbald en nog niet verloren. Het wordt dus zeker niet makkelijk voor Ajax."

Koster

De verliezende trainer Adrie Koster ziet nog steeds mogelijkheden voor Ajax. "Ik denk dat we volgende week in staat moeten zijn om FC Twente te verslaan.

Vandaag hebben we het ruim een uur goed gedaan. We wilden scoren en dat lukte vlak voor rust. Dat gebeurde dus op een ideaal moment."

Ommekeer

"De ommekeer was de strafschop die we in de 66e minuut tegen kregen. Vertonghen krijgt bal op de hand. Hij had het nog niet eens door maar de scheidsrechter fluit nu wel voor een strafschop.

Dat mag, maar in de eerste helft floot hij bij een soortgelijk moment waarbij Braafheid betrokken was, niet voor een penalty."

"Daarna hebben we het slecht gedaan. We gingen achteruit lopen en dat was niet goed. Daardoor kon FC Twente nog een keer profiteren. Dat is jammer. Maar een nederlaag van 2-1 is niet rampzalig. Ik zie nog voldoende mogelijkheden."