PALERMO - De wielerploeg Slipstream heeft zaterdag de opening van de 91e editie van de Giro d'Italia gewonnen. De Amerikaanse formatie legde de 23,6 kilometer in de straten van Palermo af in 26 minuten en 32 seconden.

De Amerikaan Christian Vandevelde is de eerste drager van de leiderstrui. Hij kwam als eerste voor Slipstream over de streep.

CSC eindigde op de tweede plaats op zes seconden. De Amerikaanse ploeg High Road gaf als nummer drie zeven tellen toe. De Raboploeg, met de Rus Denis Mentsjov als kopman, eindigde als zestiende.

Schade

Ploegleider Erik Breukink had zijn mannen, onder wie drie Nederlanders, de opdracht gegeven de schade beperkt te houden. Dat lukte redelijk. Het verschil met de winnaars van Slipstream was net iets meer dan een minuut.

"We hebben naar onze mogelijkheden gereden", liet Breukink op de site van de wielerploeg weten. "Vooraf weet je dat je weinig echte tijdrijders in de ploeg hebt om de boel telkens op gang te trekken."

Tijdrijders

Slipstream, dat wordt geleid door Jonathan Vaughters, kwam met sterke tijdrijders als de Brit David Millar, de Amerikaan David Zabriskie en de Zweed Magnus Backstedt naar de Giro.

Ze droegen zaterdag de ploeg op weg naar de eerste dagzege, die met een gemiddelde van 53,366 km/uur werd binnengehaald. Al bleven de verschillen klein.

Klassement

Achter de roze leiderstrui van de bijna 32-jarige Vandevelde, die in 2000 voor de Amerikaanse ploeg als baanrenner aan de Olympische Spelen van Sydney deelnam, staat Zabriskie nu tweede in het klassement.

Vandevelde won niet zoveel in zijn loopbaan. Twee jaar geleden won hij de Ronde van Luxemburg, vorig jaar met CSC de ploegentijdrit in Eindhoven en dit jaar de tijdrit in de Ronde van de Sarthe. Vandevelde reed ook lange tijd aan de zijde van Lance Armstrong, in de jaren 1998-2003 kwam hij uit voor diens formatie.

Vandevelde is de eerste Amerikaan die de roze leiderstrui draagt in de Giro sinds de eindzege van Andy Hampsten twintig jaar geleden.

Astana

Astana, met klassementstoppers als Alberto Contador, Levi Leipheimer en Andreas Klöden, finishte als zevende. Het gat met de winnaars bedroeg 29 seconden.

Dat de verschillen wel meevielen blijkt wel uit de achterstand van de Raboploeg op de Astana-toppers: 35 tellen.