DEN HAAG - De meeste hooligans vertonen niet alleen tijdens voetbalwedstrijden gewelddadig gedrag, maar ook in het gewone, dagelijks leven. Dat blijkt uit een onderzoek naar voetbalvandalen, uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Actualiteitenrubriek NOVA onthulde maandag het rapport.

De onderzoekers pleiten voor een andere aanpak om het voetbalvandalisme te bestrijden; een individuele en dadergerichte. Daarbij moet de politie hooligans niet alleen tijdens de voetbalwedstrijden volgen, maar ook doordeweeks in de gaten houden. Op die manier kunnen ze voor andere vergrijpen worden aangehouden en strafrechtelijk vervolgd.

Misverstand

Supportersgeweld is volgens de onderzoekers geen specifiek voetbalprobleem, maar een breed maatschappelijke misverstand. Het grootste deel van de geweldplegers is niet de brave burger van doordeweeks die door de spanning van de wedstrijd verandert in een hooligan. Liefst 44 procent pleegt andere delicten en vertoont in het verkeer, in het uitgaansleven en in relaties agressief en gewelddadig gedrag.

Het gaat hier volgens de onderzoekers om een relatief kleine groep van naar schatting enkele honderden personen. Uit hun bevindingen komt een opvallend beeld van de notoire relschopper naar voren; die behoort tot de categorie oudere jongere (gemiddelde leeftijd 24,5 jaar), is van het mannelijk geslacht, autochtoon, drinkt en gebruikt drugs.