ROTTERDAM - HGC heeft zich zaterdag uitbundig geplaatst voor de finale van de eerste editie van de Euro Hockey League (EHL). De ploeg uit Wassenaar versloeg in de halve eindstrijd HC Rotterdam op eigen veld met 7-4.

HGC, dat in 1997 voor de eerste en laatste keer de Europese titel voor clubteams veroverde, speelt zondag in de finale tegen Uhlenhorster HC.

De ploeg uit Hamburg was met 5-2 te sterk voor Club Egara uit Spanje.

Reguliere competitie

HGC eindigde het afgelopen seizoen in de hoofdklasse teleurstellend als zevende in de reguliere competitie.

De ploeg van de aftredende coach Paul van Ass kon zich daardoor wel in alle rust voorbereiden op het finaleweekeinde van de EHL.

HC Rotterdam daarentegen kwam begin deze maand als nummer drie van de hoofdklasse in de play-offs om de Nederlandse titel uit. Daarin was titelhouder Bloemendaal in twee duels te sterk (5-4 en 1-0).

Favoriet

Rotterdam begon ondanks het thuisvoordeel allerminst als favoriet aan het duel met HGC. De ploeg van de scheidende trainer Robbert-Paul Aalbregt miste ruim een half elftal door blessures, onder meer bij aanvoerder Maurits Hertzberger, en verplichtingen van buitenlandse spelers bij hun nationale team.

Veel hing af van de strafcorner van de Pakistaanse specialist Sohail Abbas, goed voor 288 treffers in 240 interlands.

Bram Lomans

Het was evenwel de Nederlandse oud-international Bram Lomans (140 doelpunten in 207 interlands) die de score al vroeg opende.

De 33-jarige verdediger, bezig aan zijn laatste wedstrijden in zijn tweede termijn als tophockeyer, benutte in de zesde minuut de eerste strafcorner voor HGC: 1-0. Abbas slaagde daar korte tijd later niet in.

Betere ploeg

HGC, dat in de competitie twee keer verloor van Rotterdam, was in het eerste en tweede kwart duidelijk de betere ploeg.

De Wassenaarse formatie zette veel druk op de Rotterdamse defensie, die daardoor niet toekwam aan een goede opbouw.

Halverwege het duel leidde HGC al met 4-1 door treffers van Roddy Hofkamp, Timmo Kranstauber en Joris Albers. Voor HC Rotterdam scoorde Abbas tussendoor uit de derde strafcorner (3-1).

Spanning

Dankzij een fraai doelpunt van international Jeroen Hertzberger veerde de thuisploeg in het derde kwart op (4-2). Nadat Abbas opnieuw een strafcorner had benut, was de spanning zelfs even volledig terug in Rotterdam (4-3).

Albers, Barry Middleton en Ken Pereira bezorgden HGC in het vierde kwart alsnog een royale marge: 7-3. Nils van Vugt zette de eindstand op het bord: 7-4.

Uhlenhorster

"We hebben in deze wedstrijd tegen Rotterdam ons eigen plan getrokken en dat gaan we tegen Uhlenhorster HC opnieuw doen", kondigde de oude krijger Lomans na afloop strijdbaar aan.

"We moeten nog één keer alles geven. Als we even soepel scoren als in dit duel komt het allemaal goed."

Den Bosch

De vrouwenploeg van hockeyclub Den Bosch heeft zich zaterdag vroegtijdig geplaatst voor de halve finales van het toernooi om de Europa Cup voor landskampioenen.

Het Brabantse team versloeg Volga Telekom uit Rusland met 10-0. Vrijdag was Den Bosch in de openingswedstrijd ook al veel te sterk voor Siauliai Gintra uit Litouwen (11-0).

De titelhouder speelt zondag nog tegen Atasport uit Azerbeidzjan, dat ook al zeker is van een plaats in de halve eindstrijd.

Landskampioen Den Bosch jaagt in Duitsland op de negende Europa Cup I op rij.