LISSABON - Vanessa Fernandes heeft zaterdag haar favorietenrol tijdens de Europese kampioenschappen triatlon volledig waargemaakt. De Portugese veroverde voor eigen publiek in Lissabon de titel, haar vijfde op rij.

Fernandes volbracht de 1,5 km zwemmen, 40 km fietsen en 10 km lopen in 2 uur, 5 minuten en 45 seconden. Het 22-jarige Portugese talent, vorig jaar ook wereldkampioene geworden, had ruim een halve minuut voorsprong op de Italiaanse Nadia Cortassa en bijna een minuut op de Zweedse Lisa Norden.

Fernandes maakte tijdens het fietsen op een bescheiden manier jacht op de Duitse Joelle Franzmann, die zich na het zwemmen van de rest had ontdaan en solo probeerde vooruit te blijven.

Fernandes fietste gecontroleerd de 40 km uit. Van de deelneemster was ze veruit de beste loopster en dat liet ze vervolgens ook zien.

De Nederlandse deelneemsters Birgit Berk en debutante Eva Janssen haalden de finish niet. Berk was een van de vele slachtoffers bij het fietsen. De nationaal kampioene kwam ten val op het onregelmatige asfalt dat door de regenbuien ook nog glad was geworden.

Mannen

Bij de mannen heroverde de Fransman Frédéric Belaubre de titel. Vorig jaar ontbrak hij bij de titelstrijd in eigen land wegens een blessure.

Zaterdag stond de 28-jarige Fransman weer op scherp. Belaubre bleef in Lissabon zijn landgenoot Tony Moulai twintig seconden voor: 1.53.03 om 1.53.23. De derde plaats was voor de Zwitser Olivier Marceau.

Severin

Van de Nederlanders was Youri Severin de beste op de 31e plaats. Hij had ruim vier minuten achterstand op de winnaar. Luc van Es eindigde als 36e, Bas Diederen als 47e en Huib Rost als 48e.