MUNCHEN - De Holland Vier heeft zaterdag bij wereldbekerwedstrijden roeien in München het gewenste vormbehoud getoond. De vier-zonder-stuurman bereikte de finale en stelde daarmee deelname aan de Olympische Spelen veilig.

Matthijs Vellenga, Geert Cirkel, Jan-Willem Gabriëls en Gijs Vermeulen moesten in de halve finale alleen hun Britse rivalen voor zich dulden.

Om vormbehoud te tonen eiste sportkoepel NOCNSF een plek bij de eerste acht op een WB-wedstrijd. Aangezien in de eindstrijd zes boten starten, is daaraan voldaan.

Opgelucht

Alhoewel eigenlijk niemand - gezien de klasse van de Holland Vier - eraan twijfelde dat de equipe het vormbehoud zou tonen, was Cirkel wel degelijk opgelucht.

"In onze halve finale zaten de nummers twee tot en met zes van het afgelopen WK. Het zou niet vreemd zijn als we vierde waren geworden", sprak de roeier, die wist dat de nummer vier buiten de finale zou eindigen. "Wij zijn juist zo goed, omdat we niets vanzelfsprekend vinden. Met de kwalificatie ben ik dan ook echt blij."