ROME - Na Rafael Nadal is ook Roger Federer vroegtijdig naar huis gestuurd bij het Masters-toernooi in Rome. De Zwitserse nummer één van de tenniswereld verloor vrijdag in de kwartfinale in twee sets van de Tsjech Radek Stepanek.

Rome verloor eerder in de week gravelkoning Nadal. Die ging in de tweede ronde in twee sets onderuit tegen zijn landgenoot Juan Carlos Ferrero. Nadal was in Rome de nummer twee op de plaatsingslijst.

Stepanek

Federer kende in het duel met Stepanek vooral problemen met zijn backhand. Die draaide van geen kant. "Maar ik heb zelf ook veel kansen laten liggen'', klonk het somber uit de mond van de Zwitser. "Stepanek is trouwens lastig te bespelen. Hij verandert zijn spel voortdurend. Ik had gehoopt het beter te doen.''

Aanvallend

Stepanek speelde aanvallend en liet geen kans onbenut om naar het net te komen. Dat betaalde zich uit in de eerste tiebreak. Met een volley aan het net kwam hij op de opslag van Federer met 5-4 voor. De volgende punten waren ook voor de Tsjech.

In de tweede set lukte het Stepanek de opslag van Federer te breken, maar bij 4-2 sloeg de Zwitser terug op de service van zijn tegenstander. Uiteindelijk moest er nog een tiebreak aan te pas komen. Ondanks licht voordeel lukte het 's werelds beste tennisser niet de set binnen te halen.

Druk

Stepanek, wiens vriendin Nicole Vaidisova op de tribune zat, werd beloond voor zijn aanvallende aanpak. "Als je Federer het spel laat dicteren, krijg je het heel moeilijk. Ik wilde hem onder druk houden. Dat is gelukt'', reageerde de nummer 27 van de wereld op zijn zege.

Djokovic

In de halve finales neemt Stepanek het op tegen Novak Djokovic. De als derde geplaatste Serviër zag zijn Spaanse tegenstander Nicolas Almagro in de tweede set opgeven: 6-1 1-0.

Wawrinka en Blake

Naast Stepanek haalde ook de Zwitser Stanislav Wawrinka de halve eindstrijd. Voor hem was dat de eerste keer op een Masters-toernooi. Wawrinka rekende in drie sets af met de als achtste geplaatste Amerikaan James Blake: 6-7 7-6 6-1. "Dit is een prachtig resultaat'', vond de Zwitserse surprise.

Roddick

Wawrinka stuit nu op Andy Roddick. De als zesde geplaatste Amerikaan versloeg de Spanjaard Tommy Robredo (14) in drie sets: 6-3 4-6 7-6 (4).