HEERENVEEN - Vanaf vrijdag ligt er beter ijs in Thialf in Heerenveen. Dit is nodig ook, want de schaatsers die donderdag begonnen aan het olympisch kwalificatietoernooi, waren niet te spreken over de kwaliteit van de ijsvloer. Dat terwijl er juist dit jaar zo veel is geïnvesteerd in de hal. IJsmeester Bertus Butter, evenmin content met het ijs van donderdag, belooft beterschap voor de rest van het toernooi.

"We hadden donderdag een probleem met het water, dat kwalitatief minder is dan dat wat we vandaag hebben gebruikt", zei Butter tijdens de ochtendtrainingen vrijdag. "Er zat donderdag te veel magnesium in, maar we hadden toen geen keuze. Vandaag hebben we water waar we magnesium en kalk uit hebben gehaald. Dat glijdt veel beter."

Rintje Ritsma haalde donderdag na de vijf kilometer hard uit naar de ijsmeesters. "Dit ijs was een kampioenschap onwaardig", stelde de Fries. "Mijn schaatsen vreten zich in dit ijs helemaal vast. Het slaat helemaal nergens op, want vanmorgen in de training hadden we topijs en nu lag er een klotebaan. Daarbij was er beloofd dat we een week van tevoren konden trainen op het wedstrijdijs. Maar tot donderdag reden de recreanten hier nog rond."

Behalve Ritsma vond ook Carl Verheijen de baan tegenvallen. "Het is jammer dat het ijs niet perfect is. Er is zo veel geïnvesteerd in deze baan, echt jammer."

Bob de Jong, die zei niet al te veel hinder te ondervinden, vindt dat Thialf met het nieuwe ijs niet meer de vertrouwde baan is. Butter gelooft echter sterk in de aanpassingen, die dit toernooi eigenlijk pas voor het eerst worden uitgetest in wedstrijden op topniveau.

Met een grote luchtslang in de lucht, een binnenboarding en talloze buizen in het ijs probeert Thialf de omstandigheden zo in het voordeel om te buigen dat de baan in Heerenveen weer kan wedijveren met de snelle banen in Noord-Amerika. Butter is de architect die dat kunststukje tot een goed einde moet brengen.

"De omstandigheden waren in elk geval ook donderdag voor iedereen gelijk", zegt Butter. "Dat is het belangrijkste. Thialf moet maar even wachten op de records. Maar ikzelf was allerminst tevreden over het ijs. Vanaf nu zal het beter worden."

Butter voelde zich meteen gesterkt door Erben Wennemars, die zijn training even onderbrak om Butter aan te schieten. "Niet meer aan de machines komen", deelde de sprinter de ijsmeester mee. "Dit is top zo. Niets meer aan doen."