LAUSANNE - Turner Jeffrey Wammes houdt ook zondag in de finale bij de Europese titelstrijd in Lausanne vast aan zijn vertrouwde sprongen.

Het onderdeel sprong is volgens zijn coach Bram van Bokhoven tegenwoordig vooral het domein van 'gokkers', maar de twee gebroken enkels in 2006 laten Wammes eigenlijk geen andere keus.

Risico

"Er zijn jongens die dubbele salto's springen, maar gezien zijn voorgeschiedenis nemen we geen risico met Jeffrey", vertelde Van Bokhoven vrijdag, een dag nadat Wammes twee finaleplaatsen - naast sprong ook op rek - had behaald.

Yuri van Gelder, clubgenoot bij Flik-Flak, plaatste zich welhaast vanzelfsprekend voor de finale op ringen.

Aanpassen

Wammes zou zijn tweede sprong hooguit nog kunnen aanpassen met een extra halve draai. "Maar dat doen we alleen als we nog op het podium kunnen trainen en die kans is klein", aldus de 21-jarige turner.

Wammes is van de finalisten op sprong de turner met de op één na laagste uitgangswaarde, zeg maar de moeilijkheidsgraad. Hetzelfde geldt overigens op rek. "Dat wil zeggen dat ik dus over het algemeen weinig aftrek heb, maar ook dat er nog mogelijkheden liggen om winst te pakken."

Marge

Wammes ziet op rek nog een marge van 0,5 punt en heeft op sprong ook nog aanpassingen die hem een hogere A-waarde opleveren. Maar dus niet de dubbele salto, te belastend voor de enkels en te zeer ook een gok.

Het zijn vaak alles-of-niets sprongen. Van Bokhoven: "Jeffrey heeft twee echt technische sprongen, die ook nog veel beter te trainen zijn dan dubbele salto's."

Van Bokhoven

De coach is er zondag weer bij. Een stijve nek en misselijkheid hielden hem donderdag weg bij de kwalificaties. Even werd zelfs gevreesd voor een hersenvliesontsteking.

Vrijdag strompelde Van Bokhoven weer in het kielzog van zijn pupillen, die de verrichtingen van de junioren gingen volgen.

Van Gelder

Van Gelder oogde zeer relaxed. Gezien de scores mag de Waalwijker een podiumplaats niet mislopen en lijkt zijn uitspraak van donderdagochtend dat 'elke medaille telt' inmiddels achterhaald.

"Ik wist toen nog niet dat de verschillen zo groot zouden zijn", aldus Van Gelder.