PARIJS - Het laatste Franse tennishaantje verliet maandag Roland Garros. Arnaud Clement werd door Albert Costa in de vierde ronde van het centre court gejaagd.

De Spaanse titelverdediger had er voor de verandering slechts drie sets en 3 uur en 7 minuten voor nodig, 6-2 7-5 7-5. Dat was zijn kortste partij op Roland Garros 2003. In de aanloop naar de laatste zestien stond de als negende geplaatste Catalaan in drie enerverende vijfsetters bijna een halve dag (11 uur 56) op het pannenkoek dikke gravel.

Wraak

Met zijn overwinning nam Costa subtiel wraak voor de schaamteloze behandeling door de toernooidirectie. Als titelverdediger veronderstelde hij de grand slam op het centre court te mogen openen. Hij werd evenwel naar een mini-showcourt verbannen en stond tegen Clement pas voor de eerste keer in het grootste stadion.

Costa weigerde het gedrag van de Franse organisatie te veroordelen. “Ik ben Agassi niet”, zei hij. “Als ze mij een baan toewijzen in het Bois de Boulogne aan de overkant van de boulevard, speel ik in het Bois de Boulogne.”

Primeur

Met Costa bereikten ook zijn landgenoten Ferrero (3e geplaatst), Moya (4e en Robredo (28e) de laatste acht. Dat betekende een recordaantal op Roland Garros. Na vier keer was drie Spanjaarden in de kwartfinales al bijna een traditie, vier een primeur. De bijna foutloos spelende Ferrero maakte indruk door slechts vier games af te staan aan Mantilla, 6-2 6-1 6-1. “Dit was de beste Ferrero ooit”, zag de verliezer. “In deze vorm kan hij Roland Garros niet verliezen.”

Robredo stuntte tegen drievoudig kampioen Kuerten, 6-4 1-6 7-6 (2) 6-4. Een ronde eerder was hij verantwoordelijk voor het vertrek van Lleyton Hewitt, de nummer een van de wereld. In de kwartfinale is hij de tegenstander van Costa. De laatste acht wordt gecompleteerd door de Argentijn Coria (7e geplaatst), de Chileen Gonzalez (19e geplaatst), Agassi (2e geplaatst) en Martin Verkerk, met zijn 46e plaats op de wereldranglijst de dark horse, de outsider, in de kwartfinales.

Geen Fransen

Voor de Fransen is Roland Garros afgelopen. Ze begonnen met achttien spelers in het hoofdschema. Alleen Clement haalde de vierde ronde. Het thuispubliek zal weer een jaar moeten wachten op de opvolger van Yannick Noah. Hij was twintig jaar geleden, in , de laatste tennisser van eigen bodem die Roland Garros op zijn naam bracht.

Indeling kwartfinales mannen:

dinsdag:
Verkerk - Moya (Spa/4),
Agassi (VSt/2) - Coria (Arg/7);

woensdag:
Gonzalez (Chl/19) - Ferrero (Spa/3),
Costa (Spa/9) - Robredo (Spa/).