NIJMEGEN - In de twee competitieduels die NEC en FC Groningen dit seizoen met elkaar uitvochten, vielen in totaal twaalf doelpunten. Van die trefzekerheid was donderdagavond in de Goffert in het eerste duel in de tweede ronde van de play-offs om Europees voetbal echter weinig meer over.

Jeremain Lens brak in de tweede helft de ban voor het aanvallende NEC, dat de grootste moeite had om de vele kansen te benutten tegen het matige FC Groningen: 1-0.

De zege van NEC was verdiend. De ploeg van trainer Mario Been voetbalde gretig en aanvallend. Het benutten van kansen was echter het grote probleem. Lens was voor rust dichtbij de openingstreffer, hij raakte na vijf minuten de paal na een snel genomen vrije trap van Brett Holman.

Van Beukering

Ook daarna kregen de Nijmegenaren de beste mogelijkeden. Jhonny van Beukering werd op het laatste moment gestuit door zijn 'schaduw' Arnold Kruiswijk en Krisztian Vadocz schrok zo van zijn kopkans dat hij de bal over het doel mikte. FC Groningen loerde op een uitval en was daar voor rust één keer bijna succesvol mee. Fredrik Stenman schampte de bal echter.

Na de hervatting verhoogde NEC de druk op het Groningse doel. Het leverde tal van hachelijke situaties op, maar de thuisclub had of pech of was onzorgvuldig in de afronding. Bas Sibum raakte met een prachtige lob de kruising, Van Beukering schoot vanuit de rebound over.

Lens

Toen FC Groningen vanaf de 64e minuut na de tweede gele kaart voor verdediger Gibril Sankoh met tien man verder moest, werd het helemaal eenrichtingsverkeer naar het doel van de gasten. NEC profiteerde meteen via de ongrijpbare Lens. Met een schuiver liet hij doelman Brian van Loo kansloos.

Holman, Lorenzo Davids en Lens kregen in de slotfase prima mogelijkheden om NEC een veiligere marge te bezorgen met het oog op de return zondag in Groningen, maar meer dan een magere 1-0 zat er niet in voor de Nijmegenaren.