LAUSANNE - De turners Yuri van Gelder en Jeffrey Wammes hebben donderdag bij de Europese kampioenschappen in Lausanne de toestelfinales bereikt. Van Gelder deed dat als beste op ringen, Wammes klasseerde zich als vierde op het onderdeel sprong en - verrassend - als achtste ook nog op rek.

Van Gelder kwam in de ochtend tot een score van 16,375 en zag niemand dat nog overtreffen. Wammes, goed voor een gemiddelde van 16,162 over twee sprongen, zag onder anderen de Pool Leszek Blanik (16,400) passeren. Op rek bleek zijn 14,950 net genoeg voor een finaleplaats.

Als ploeg eindigde Nederland met verder Herre Zonderland, Anthony van Assche en Carlo van Minde als veertiende. Slechts de beste acht landen komen zaterdag uit in de finale. De toestelfinales zijn zondag.

Verbaasd

Wammes was verbaasd over zijn finaleplaats op rek. "Op sprong kreeg ik in de loop van de dag wel het idee dat het goed zat. Ik heb rek niet eens in de gaten gehouden, tot Yuri via een sms liet weten dat ik dichtbij een finaleplaats zat."

Toen ook de laatste drie Russen er niet in slaagden de scores van Wammes te overtreffen, was zijn tweede optreden voor zondag een feit. "Ik was niet zo tevreden, maar blijkbaar was het toch niet zo slecht."

Loting

Van Gelders eerste plaats leverde hem door de vooraf al verrichte loting de vierde startpositie op in de finale. Niet heel gunstig, wat dat betreft had hij donderdag beter tweede of derde kunnen worden, waardoor hij meer concurrenten voor zich zou weten. "Nou ja, nu ben ik degene die het cijfer heeft neergezet, dat is ook wel wat waard", aldus Van Gelder.