HEERENVEEN - SC Heerenveen is de tweede ronde van de play-offs om Europees voetbal goed begonnen. De Friezen wonnen donderdag in eigen stadion de eerste wedstrijd tegen NAC Breda met 2-0. Beide treffers kwamen van invaller Paulo Henrique, die tweemaal op de goede plek stond nadat Gerald Sibon de paal had geraakt.

De return is maandag in Breda. De winnaar van de tweestrijd plaatst zich rechtstreeks voor de UEFA Cup.

De eerste helft bracht weinig opwindends. De thuisclub wilde wel, maar ontbeerde de finesse om de Bredase formatie in problemen te brengen. Het gemis van Michael Bradley en smaakmaker Miralem Sulejmani liet zich daarbij duidelijk gelden.

Bovendien moest middenvelder Geert-Arend Roorda zich na iets meer dan tien minuten al laten vervangen met een knieblessure. NAC hoefde niet zo nodig, met de return van maandag en de afstraffing een ronde eerder tegen FC Twente (nederlagen van 3-0 en 1-5) in het achterhoofd.

Strafschop

Ondanks het speloverwicht van Heerenveen was het NAC dat de eerste kans van de wedstrijd kreeg. Rogier Molhoek bediende Edwin de Graaf, maar die tikte de bal voorlangs. Daarna had Sibon, na een overtreding van Rob Penders, een strafschop moeten krijgen, maar op advies van zijn assistent legde scheidsrechter Björn Kuipers de bal op de rand van het strafschopgebied.

In het half uur dat volgde, gebeurde bitter weinig, Beide teams waren slordig in de passing en het tempo lag laag. Pas in blessuretijd van de eerste helft was er weer enig doelgevaar, via een counter van Anthony Lurling. De spits werkte zich op randje buitenspel langs Gianni Zuiverloon, maar net voor hij van dichtbij kon uithalen, verloor hij de balans. De Graaf was daarna net te laat om de bal alsnog binnen te schieten.

Lurling

Vlak na rust was het opnieuw Lurling die namens NAC uitbrak. Zijn inzet werd echter van de lijn gehaald door Gianni Zuiverloon. Heerenveen zette daarna steeds meer druk en via kopballen van Henrique en Christian Grindheim was de ploeg ook dichtbij een treffer.

NAC richtte zich nog slechts op het vasthouden van de nul, maar slaagde niet in die missie. Henrique stond in de slotfase tweemaal precies op de juiste plaats en bezorgde Heerenveen daarmee een goede uitgangspositie voor de return in Breda.