BARCELONA - Frank Rijkaard schonk Barcelona twee landstitels en de begeerde Champions League. In zijn vijfde seizoen als trainer van de Catalaanse club staat hij echter net als vorig jaar met lege handen. De geboren Amsterdammer (45) wordt bedankt en moet aan het eind van dit seizoen vertrekken. Zijn opvolger, de Spanjaard Pep Guardiola, is al vastgelegd.

De leiding van Barcelona wil komend seizoen een nieuw tijdperk inluiden. Daarbij horen niet alleen nieuwe spelers, maar ook een andere coach. Rijkaard gaat vooral de geschiedenis in als de tweede coach die Barcelona de belangrijkste Europese beker bezorgde. Johan Cruijff ging hem in 1992 voor.

Mede op voorspraak van de legendarische nummer veertien tekende Rijkaard in de zomer van 2003 een vierjarig contract bij Barcelona. De aanstelling van de oud-voetballer was verrassend. Hij bereikte als bondscoach met het Nederlands elftal weliswaar de halve finale van EURO 2000, als clubtrainer schreef hij alleen geschiedenis door met Sparta naar de eerste divisie te degraderen.

Ten Cate

Rijkaard, die Henk ten Cate als assistent verkoos, stapte op het juiste moment binnen bij Barcelona. Radomir Antic, de Joegoslaaf die een seizoen eerder tussentijds de taak van Louis van Gaal overnam, had zojuist het seizoen met een teleurstellende zesde plaats afgesloten. Barcelona snakte naar eerherstel. Rijkaard kreeg de tijd, het geld en de spelers om een 'nieuw' Barça te ontwikkelen.

Ronaldinho kwam, Lionel Messi brak door en een jaar later verhuisden ook Samuel Eto'o en Deco naar Camp Nou. Rijkaard eindigde in zijn eerste seizoen bij Barcelona nog als tweede. Het was de aanzet tot twee topjaren, met twee landstitels en de Champions League als grote bewijsstukken.

Prachtig

Assistent Ten Cate koos voor de functie van hoofdtrainer van Ajax. Ook Rijkaard besefte dat hij met Barcelona eigenlijk alleen maar slechter kon presteren. Toch verlengde hij zijn contract tot de zomer van 2009. Hij vond het prachtig om met 's werelds beste spelers op het veld te staan. De dagelijkse hectiek rond een van de grootste clubs ter wereld nam hij voor lief. Dat hoorde erbij.

Voor het eerst in zijn periode bij Barcelona oogde Rijkaard het afgelopen seizoen echter vaak vermoeid. De eerste grijze haren op zijn hoofd stonden symbool voor een periode van vooral veel zorgen.

Ronaldinho

Sterspeler Ronaldinho kon de weelde van een megavedette niet meer dragen. De Braziliaan dook vaker en vaker op in het bruisende nachtleven van Barcelona en rolde van de ene in de andere blessure. Eto'o en Messi waren eveneens lange tijd geblesseerd en Thierry Henry was wegens privéomstandigheden nog maar een schim van de topspits van Arsenal.

Het Real Madrid van Ruud van Nistelrooij, Arjen Robben, Wesley Sneijder en Royston Drenthe profiteerde dankbaar van de problemen van de aarstrivaal. Zelfs Villarreal presteerde dit seizoen in de competitie constanter dan Barcelona.

Ook de Champions League bleek niet de gewenste reddingsboei voor een verloren seizoen. Manchester United was in de halve finale over twee wedstrijden net iets sterker. Rijkaard wilde van geen opgeven weten. Het bestuur van Barcelona vond het wel beter dat de coach een jaar eerder dan gepland vertrekt. Guardiola opent volgend seizoen met Barcelona de jacht op eerherstel. Hopelijk voor de Catalaanse club treedt hij in de voetsporen van zijn voorganger Rijkaard.