AMSTERDAM - Frank Rijkaard gaat na dit seizoen weg bij FC Barcelona. Dat maakte voorzitter Joan Laporta donderdag bekend.

Rijkaard wordt opgevolgd door Josep Guardiola, oud-speler van de Catalanen.

Rijkaard leidde Barcelona naar twee landstitels (2005 en 2006). Hoogtepunt was de winst van de Champions League in 2006. De laatste twee jaar won Barcelona geen prijzen meer. De 45-jarige Rijkaard was sinds 2003 in dienst van de Catalaanse club. Hij had nog een doorlopend contract tot 2009.

Geschiedenis

Het bestuur van Barcelona vergaderde donderdag ruim vier uur over de tegenvallende resultaten dit seizoen en over de positie van Rijkaard. Uiteindelijk besloten de bestuursleden na dit seizoen afscheid te nemen van de Nederlander.

"We waarderen het uitstekende werk en gedrag van Rijkaard", aldus Laporta. "Deze trainer heeft geschiedenis geschreven in Barcelona."

Voorronde

De Catalanen werden woensdag gekleineerd door aartsrivaal Real Madrid (4-1). Barcelona, dat voor aanvang een erehaag vormde om de kersverse kampioen te eren, is door de nederlaag komend seizoen veroordeeld tot de voorronde van de Champions League.

De opvolger van Rijkaard, de Spanjaard Guardiola, speelde tussen 1990 en 2001 voor de Catalaanse trots. Hij debuteerde onder Johan Cruijff in het eerste elftal. In 1992 won de middenvelder de Europa Cup 1 met Barcelona. Onder Louis van Gaal werd Guardiola gepromoveerd tot aanvoerder van de Spanjaarden.

Guardiola speelde de laatste jaren van zijn actieve carrière voor clubs als Brescia, AS Roma en Al-Ahli. De 37-jarige Spanjaard is momenteel werkzaam als trainer van Barcelona B, het tweede elftal.