LAUSANNE - De turners Yuri van Gelder en Jeffrey Wammes hebben donderdagochtend bij de Europese kampioenschappen in Lausanne een grote stap gezet richting toestelfinales.

Van Gelder haalde in de kwalificaties op ringen een score van 16,375, normaal gesproken goed voor een plaats bij de beste acht.

Wammes kwam op sprong tot een gemiddelde van 16,162. Ook die score lijkt hoog genoeg voor een finaleplaats.

De Nederlanders, die in de eerste subdivisie uitkwamen, moeten de rest van de dag wachten hoe de concurrentie het er vanaf brengt. Rond half negen weten ze hun klassering.

Honderd procent

Van het tweetal was Van Gelder het meest overtuigd: "Finale? Honderd procent zeker", zei de sergeant die vorig jaar bij de Europese titelstrijd in Amsterdam hopeloos faalde in de kwalificaties. Wammes hield een slag om de arm: "Ik ben tevreden, hoger dan dit kon ik niet. Nu is het afwachten."

Wammes en Van Gelder moesten het beiden doen zonder hun coach Bram van Bokhoven, die ziek in het hotel was achtergebleven. Met name voor Wammes had dat consequenties. "Het gaat om kleine dingetjes, of de plank goed ligt bij sprong bijvoorbeeld. Of de manier waarop hij mij in de ringen of rekstok hangt."

Wammes-onwaardig

Wammes begon slecht op vloer waar hij buiten de tijd en buiten de lijnen terecht kwam en een aftrek van 0,7 had. Zijn score van 13,750 was Wammes-onwaardig. Pas na voltige en ringen hersteld hij zich. "We kregen gelukkig net iets meer pauze, waardoor ik er stond op sprong."

Met zijn score voldeed hij ruim aan de eis tot vormbehoud (15,678) van NOCNSF, maar het EK werd door gymnastiekbond KNGU vanwege de blessure van Epke Zonderland geschrapt als meetmoment en vervangen door een extra wereldbekerwedstrijd begin juni in Barcelona.

Behalve daar kunnen Wammes en Zonderland ook een week eerder in Moskou vormbehoud tonen. Als beiden dat doen, heeft Zonderland op basis van het WK het olympisch ticket op zak.

Hoofddoel

Van Gelder heeft geen olympisch perspectief en heeft dit jaar maar één hoofddoel: een EK-medaille. "Liefst goud natuurlijk, maar met zilver of brons zou ik ook vrede kunnen hebben", vertelde hij donderdag na zijn vroege optreden. "Er zitten altijd wat foutjes in mijn oefening, maar ik vond het redelijk tot goed gaan."

Voor Van Gelder zou het geen ramp zijn als er in de namiddag of avond één of twee turners zijn prestatie overtreffen. De nummer twee van de kwalificaties komt zondag in de finale als zevende in actie, de nummer drie als achtste en laatste, zo bepaalde het lot. Van Gelder, met een knipoog. "Daarom maakte ik dat pasje nog na de afsprong."