RIJSWIJK - Wielrenster Marianne Vos doet deze maand in de aanloop naar de Olympische Spelen in Peking mee aan wedstrijden in El Salvador. Met haar DSB-wielerploeg gaat ze van start in de klassieker GP de Santa Ana (15 mei) en de rittenkoersen de Vuelta Ciclista a El Salvador (16-21 mei) en de Vuelta a Occidente (23-25 mei).

De beslissing om naar Latijns-Amerika uit te wijken, is genomen in samenspraak met bondscoach Johan Lammerts, die in Vos het speerpunt voor de olympische vrouwenploeg ziet.

Ploegleider Thijs Rondhuis: "Eigenlijk zou Marianne de Ronde van San Marino rijden, maar die wedstrijd werd afgelast. Om ervoor te zorgen dat zij koersdagen kan maken op heuvelachtig terrein is El Salvador in beeld gekomen."

Ideaal

Volgens Rondhuis is de wedstrijdplanning in El Salvador ideaal. "Er worden drie tijdritten verreden en er zitten twee dagen in met een hoogteverschil van 1000 meter. Zware en rustige dagen wisselen elkaar af, daardoor is de balans tussen inspanning en ontspanning hier goed.

Bijkomend belangrijk voordeel is dat er een goede wielerbaan ligt. De etappes zijn 's morgens dus is er ruimte om de nodige baantrainingen in te passen.

Luchtvochtigheidsgraad

Bovendien zijn we dan even twee weken verzekerd van relatieve rust en kan Marianne vast wennen aan een hogere luchtvochtigheidsgraad, zoals ook in Peking het geval zal zijn. Al met al is de balans in het voordeel van El Salvador doorgeslagen en Marianne is er zelf ook enthousiast over."

Buiten Vos rijden ook Daisy van der Aa, Daniëlle Bekkering, Noortje Tabak en Linda van Rijen voor DSB in El Salvador.