ROME - Tennisser Rafael Nadal heeft woensdag een zeldzame nederlaag op gravel geleden. De Spanjaard verloor in de tweede ronde van het Masters-toernooi in Rome van zijn landgenoot Juan Carlos Ferrero: 7-5 6-1.

Nadal was de afgelopen drie jaar de beste in Rome. Zondag schreef hij het toernooi van Barcelona op zijn naam. Tijdens de finale, tegen David Ferrer, gaf Nadal voor het eerst dit seizoen op gravel een set af.

De Spanjaard kan bogen op een uitzonderlijke staat van dienst op het gemalen baksteen. Nadal verloor tot woensdag slechts één keer in 104 gravelduels sinds de lente van 2005. In Rome had hij tot woensdag nog nooit verloren.

Breekkansen

Nadal kreeg op 4-4 in de eerste set drie kansen om Ferrero te breken, maar zijn zeven jaar oudere landgenoot overleefde de game en brak Nadal zelf op 6-5, waardoor Ferrero de set naar zich toe trok.

In de tweede set voorkwamen blaren onder zijn rechtervoet dat Nadal nog kon terugkomen in de wedstrijd.

Pijn

"Daardoor kon ik mijn voeten niet meer krachtig neerzetten. Ik speelde steeds korte ballen, omdat ik door de pijn geen lange slagen kon maken", verklaarde Nadal zijn inzinking.

"Ik speelde vandaag niet mijn beste tennis en ik moet zeggen dat ik me ook niet goed voelde op de baan."

Roland Garros

Over ruim twee weken staat voor Nadal zijn geliefde grandslamtoernooi op het programma: Roland Garros. De 21-jarige Spanjaard was de afgelopen drie jaar de sterkste op het Franse gravel.

Ferrero won het toernooi in Parijs in 2003, hij won toen in de finale van Martin Verkerk.