HENGELO - Bram Som krijgt tijdens de komende editie van de FBK-Games sterke concurrentie op de 800 meter.

De Europese kampioen van 2006 neemt het op 24 mei in Hengelo op tegen de Keniaanse wereldkampioen Alfred Kirwa Yego en diens landgenoot Wilfred Bungei, vijfde op de WK in Osaka.

Naast beide Kenianen loopt ook de Nederlander Robert Lathouwers de 800 meter. Hij brak afgelopen winter door op deze afstand.

Rens Blom

Het is nog onduidelijk of polsstokhoogspringer Rens Blom in Hengelo van de partij is. De Limburgse wereldkampioen van 2005, die revalideert van veel blessureleed, wil zelf de zekerheid dat hij weer goed kan springen.

"Hij heeft een duidelijk voorbehoud gemaakt", aldus algemeen directeur Fedde Zwanenburg van de FBK-Games.

Rutger Smith

Rutger Smith, die zaterdag in Lisse zijn startbewijs voor de Olympische Spelen in Peking veiligstelde, neemt in Hengelo deel aan het kogelstoten en discuswerpen.

Met de kogel treft hij de Amerikaanse indoorwereldkampioen Christian Cantwell, bij de discus tweevoudig olympisch kampioen Virgilijus Alekna.

Horden

Op de 110 meter horden hebben de Nederlandse azen Gregory Sedoc en Marcel van der Westen tegenstand van de Amerikaan Allen Johnson, wereldkampioen in 2003 en olympisch kampioen in 1996.

Sedoc hoopt in Hengelo olympisch vormbehoud te tonen, Van der Westen moet zich nog zien te kwalificeren voor Peking.

Ellen van Langen

Ellen van Langen heeft als verantwoordelijke voor het deelnemersveld van de FBK-Games drie wereldrecordhouders gestrikt voor de 26e editie.

Dat zijn de Ethiopische loopwonders Kenenisa Bekele (5000 en 10.000) en Haile Gebrselassie (marathon) en de Zweedse hordenloopster Susanna Kallur (wereldrecordhoudster 60 meter horden indoor).

Zes wereldkampioenen van Osaka 2007 maken in Hengelo hun opwachting.

Topveld

Zwanenburg sprak van een topveld voor de 26e editie. "Een prestatie, na het vertrek van de titelsponsor Thales vorig jaar."

"We hebben het budget voor de atleten op het niveau van 2007 kunnen houden", zei de algemeen directeur, die zich op het gebied van de dopingregels met zijn evenement conformeert aan de afspraken die de organisatoren van Euromeetings - de belangrijkste baanwedstrijden in Europa - hebben gemaakt.

Doping

Dat houdt in dat in Hengelo geen atleten meer aan de start verschijnen die in het verleden betrapt zijn op het gebruik van doping en daarvoor twee jaar zijn geschorst.

Zwanenburg zou die atleten best een tweede kans willen gunnen, maar heeft het advies voor de FBK-Games overgenomen. Atleten die vanaf 2003 zijn betrapt en gestraft zijn niet meer welkom in Hengelo.