LAUSANNE - Van het vijftal turners dat Nederland vanaf donderdag vertegenwoordigt bij het Europees kampioenschap in Lausanne zal alleen Jeffrey Wammes een volledige meerkamp turnen.

Wammes is nog in de race voor een olympisch ticket voor het geval Epke Zonderland er niet in slaagt vormbehoud te tonen.

Wammes gaat naar de Spelen als de wegens schouderproblemen afwezige Zonderland er niet in slaagt de norm te halen op rek. Hij moet dan wel zelf aan de NOCNSF-eis voldoen op rek of sprong.

Sprong

"Ik leg nu de nadruk op sprong, daar liggen de meeste kansen", zei Wammes woensdag een dag voordat hij met de ploeg in actie komt.

Omdat Zonderland ontbreekt werd het EK geschrapt als meetmoment. Beide turners kunnen bij wereldbekerwedstrijden in Moskou en Barcelona aan de eis voldoen.

Epke Zonderland

Wammes staat in de wacht omdat Epke Zonderland, mits hij de eis van 15,000 punten haalt sowieso naar de Spelen gaat.

De Fries kwam in die bevoorrechte positie door bij de WK vorig jaar in Stuttgart net iets beter te presteren dan Wammes. Een schouderblessure heeft hem achterop geworpen.

Druk

"De rechterschouder kon de maximale druk tijdens de rekoefening niet aan", legde zijn coach Gerard Speerstra uit. Omdat onduidelijk bleef hoe lang het herstel zou vergen werd besloten zijn oefening, die de rechterschouder zwaarder belastte dan de linker, in feite te spiegelen.

Speerstra: "Coördinatief moeilijk, maar de oefening waarmee we eind mei naar de wereldbekers gaan is af." Zonderland houdt zijn generale op 18 mei tijdens wedstrijden in Volendam.

Herre Zonderland

Speerstra begeleidt in Lausanne broer Herre Zonderland, die met vijf toestellen een belangrijke bijdrage aan het teamresultaat moet geven. Hij komt alleen op ringen niet uit. Carlo van Minde turnt vloer, sprong en rek.

Anthony van Assche komt uit op voltige, ringen en brug. En natuurlijk is Yuri van Gelder de blikvanger op ringen. Het bereiken van de toestelfinale mag voor hem geen probleem zijn.

Vloer

Wammes heeft normaal gesproken op vloer en sprong kansen voor een score bij de beste acht en daarmee een finaleplaats.

"Vloer zal heel moeilijk worden, we starten vroeg waardoor de beoordelingen vaak ook net iets lager liggen."

Landenfinale

Een plaats in de landenfinale is voor de Nederlandse turners niet haalbaar. De beste acht landen plaatsen zich daarvoor. De gymnastiekbond hield als doelstelling een plaats bij de beste zestien aan.