ZÜRICH - Voetballers mogen pas na vijf in plaats van twee jaar verblijf in een ander land van nationaliteit veranderen, vindt FIFA-voorzitter Sepp Blatter.

De preses kondigde woensdag strengere regels aan. Hij is bang dat het WK in de toekomst gedomineerd wordt door voormalige Brazilianen.

"Ik ben geen helderziende maar op het WK in 2014 zou het zo maar kunnen dat de helft van de spelers oorspronkelijk uit Brazilië komt en dat moeten we voorkomen", aldus Blatter. Zijn voorstel wordt behandeld tijdens het FIFA-congres in Sydney eind mei.

Verminderen

Blatter wil sowieso het aantal buitenlandse spelers in competities verminderen. In Sydney staat ook zijn 6+5-regel op het programma, wat betekent dat slechts vijf van de elf veldspelers buitenlanders mogen zijn.

Volgens de Europese Unie is deze regel in strijd met de wet op vrij verkeer van werknemer in de EU. Het Europees Parlement ziet meer in de zogenoemde homegrownregel van de UEFA, die stelt dat van de 25 selectiespelers er acht uit eigen land moeten zijn.