ROTTERDAM - Een dunne kleedkamermuur vormde donderdagavond de scheidslijn tussen intense vreugde en groot verdriet. Daar waar ze van FC Utrecht de onverwacht hoge zege op Feyenoord (4-1) in de finale van de nationale beker luid bejubelden, hielden de twee meest toonaangevende spelers van Feyenoord zichzelf een spiegel voor. "Het is niet leuk om het nog eens te zeggen", aldus Van Hooijdonk. "Maar ik heb helaas alweer gelijk gekregen. Feyenoord heeft een kwaliteitsinjectie nodig."

Slechte verliezers noemden Paul Bosvelt en Van Hooijdonk zich na afloop van de grootste vernedering die ze ooit in het shirt van Feyenoord hebben ondergaan. Het sierde de routiniers echter dat ze zich niet achter twee discutabele beslissingen van scheidsrechter Ruud Bossen verscholen. De arbiter was vanwege zijn optreden tijdens de uitwedstrijd van Feyenoord bij De Graafschap in Rotterdam al omstreden. Bossen stuurde toen twee Feyenoorders van het veld. "Daarbij haalde hij een keer de bal na een doelpunt snel uit het net. Dat heb ik een scheidsrechter nog nooit zien doen", aldus Bosvelt.

Van Hooijdonk

Ook tegen FC Utrecht benadeelde Bossen de Rotterdammers tweemaal. Hij keurde een doelpunt van Igor Gluscevic goed, terwijl Stijn Vreven even daarvoor duidelijk buitenspel stond. Ook had hij Feyenoord een strafschop moeten geven toen Alje Schut invaller Mariano Bombarda naar de grond trok. "Ik werd toen zo woedend dat ik mezelf verloor", aldus Bosvelt. "Ik kreeg terecht de rode kaart. Ik had me in moeten houden. We hebben niet van Bossen verloren maar van onszelf."

"Het verschil tussen winnen en verliezen was vandaag te groot om Bossen de schuld te geven", aldus Van Hooijdonk. "Dit was misschien wel de makkelijkste wedstrijd van het seizoen. Een keer goed spelen en je kunt een slecht seizoen met een prijs afsluiten. Het werd uiteindelijk de grootste vernedering uit mijn loopbaan bij Feyenoord. Ik heb na afloop mijn shirt in het publiek gegooid. Nee, niet omdat ik de laatste wedstrijd voor deze club heb gevoetbald."

Rot

"Wel omdat ik me rot voor ze voelde. Voor mij was het al erg om te zien hoe de fans van Utrecht feestvierden. Laat staan voor onze supporters."

Van Hooijdonk zag tijdens de verloren finale zijn gelijk opnieuw onderstreept. "Mentaal waren we weer niet top. We verloren veel te veel duels. Dat is niet nieuw. Daar hebben we al langer last van. Daarbij kunnen we heel moeilijk zonder Van Wonderen. Ja, de clubleiding zal de komende tijd wel in actie komen. Deze selectie moet vanaf onderen worden opgeschoond."

Champagne

Terwijl zijn spelers de zege nog met veel champagne vierden in de kleedkamer, verscheen de dolgelukkige trainer Foeke Booij even in de perskamer. "Dit is geweldig. Deze groep valt helemaal uit elkaar. We zullen sportief misschien een stapje terug doen. Het was een heel moeilijk seizoen. We hebben dit seizoen veel gepraat en heel veel met elkaar meegemaakt. Misschien waren we daarom wel zo gebrand om te winnen."

"Gelukkig is het gelukt en niet alleen door arbiter Bossen. Want als je dat zegt, doe je ons heel veel tekort", aldus Booij, die gelijk kreeg van Van Hooijdonk en Bosvelt.