ROTTERDAM - FC Utrecht heeft voor de tweede keer in de clubhistorie de Amstel Cup gewonnen. De ploeg van trainer Foeke Booy versloeg zondag Feyenoord in de eigen Kuip met verrassende cijfers: 4-1. De Utrechtse doelpunten kwamen op naam van Igor Gluscevic (twee), Jean-Paul de Jong en Dirk Kuijt.

Voor de thuisploeg scoorde Kalou. Eerder won FC Utrecht in 1985 het nationale bekertoernooi. Kuijt speelt volgend seizoen bij Feyenoord.

Dankzij de royale zege krijgt FC Utrecht het vierde en laatste ticket voor het UEFA-bekertoernooi. Feyenoord, NAC en NEC zijn de andere deelnemers. PSV komt uit in de Champions League, Ajax doet mee aan de voorronde van de CL. Roda JC, de nummer zes van de eindrangschikking in de eredivisie, blijft met lege handen. Bij winst van Feyenoord in de bekerfinale waren de Limburgers het UEFA-bekertoernooi ingegaan.

FC Utrecht dient de eerste thuiswedstrijd op Europees niveau zonder publiek te spelen. De club moet nog een straf 'uitzitten' voor de rellen in de Galgenwaard vorig jaar oktober bij het duel met Legia Warschau.

Ongeloof bij doelman Wapenaar

Harald Wapenaar, de scheidende doelman van FC Utrecht, kon de bekertriomf zondagavond in de Kuip amper bevatten. "Ongelooflijk, 4-1 winnen van een topteam als Feyenoord”, stamelde de aanvoerder van FC Utrecht. "Hier kun je alleen van dromen."

Volgens Wapenaar had zijn ploeg een perfecte wedstrijd gespeeld. "We wisten vooraf dat we goede kans hadden. We begonnen voorzichtig maar ook scherp aan de wedstrijd. Op de juiste momenten hebben we gescoord en daarna de wedstrijd uitstekend uitgespeeld."