LAUSANNE - Het sporttribunaal in Lausanne (CAS) heeft de Italiaanse wielrenner Alessandro Petacchi wegens doping voor een jaar geschorst. Het tribunaal meldde dinsdag dat de sprinter van Milram tot 31 augustus van dit jaar niet mag rijden.

De straf is met terugwerkende kracht ingegaan, met aftrek van twee maanden schorsing die hij vorig jaar al uitzat. Alle resultaten die hij de afgelopen maanden heeft geboekt, worden hem ontnomen, net als de resultaten uit de Giro van 2007.

Gerry van Gerwen, teambaas van Milram, was dinsdag officieel nog niet op de hoogte gebracht van de uitspraak. "Zo gauw dat gebeurt zullen wij de documenten eerst met onze advocaten bestuderen voordat we met een reactie naar buiten komen", aldus Van Gerwen.

Salbutamol

Petacchi werd vorig jaar in de Ronde van Italië betrapt op een te hoge concentratie van het anti-astmamiddel salbutamol. Hij werd vrijgesproken door de Italiaanse wielerbond, waarop het Italiaans olympisch comité (CONI) in beroep ging tegen dit vonnis.

Freire

De uitspraak van het CAS houdt in dat bij voorbeeld Oscar Freire van de Rabobankploeg reglementair een zege kan bijschrijven. De Spanjaard werd tweede in de door Petacchi gewonnen vierde etappe van de Tirreno-Adriatico.

Petacchi zegevierde verder onder meer in drie ritten van de Ruta del Sol.